Telekom intenționează să vândă divizia sa de turnuri radio. S-ar putea întâmpla în primul trimestru din 2022

Potrivit informațiilor transmise de publicația Handelsblatt , tot mai multe companii de telecomunicaţii din Europa au anunţat că iau în considerare vânzarea infrastructurilor terestre, ţinând cont de interesul crescut al fondurilor de investiţii pentru acest tip de active.

Astfel, cea mai mare companie europeană de telecomunicaţii ar putea vinde o participaţie minoritară sau o participaţia majoritară în afacerea sa de turnuri radio. În acest context, sursa menționată estimează faptul că valoarea diviziei este de până la 20 de miliarde de euro, respectiv 22,48 miliarde de dolari.

Procesul de vânzare ar putea fi finalizat până la finalul lunii martie 2022

Deutsche Telekom speră să finalizeze procesul de vânzare până la finalul lunii martie 2022, informează publicaţia germană.

Șeful grupului german, Tim Hoettges, a spus în noiembrie că este deschis la ideea de a găsi un partener industrial pentru infrastructura sa de turnuri de telefonie mobilă.

„Aş fi încântat să avem un partener industrial şi sunt dispus să încep un proces de deconsolidare. Pentru mine, deconsolidarea este ceva logic, şi am spus asta dintotdeauna. Părerea mea este că varianta unui IPO care să implice vânzarea unui pachet minoritar de acţiuni nu este cea mai bună.

În al doilea rând, prefer o soluţie industrială, însă întotdeauna este nevoie de două părţi pentru acest lucru”, a spus Tim Hoettges la o conferinţă online organizată joi de Morgan Stanley. Cu toate acestea, Hoettges a spus că ar vrea să păstreze un rol în procesul de luare a deciziilor, după un eventual acord, în special cu privire la posibilele fuziuni şi achiziţii ulterioare.

Vodafone şi-a listat divizia care regrupează infrastructura de turnuri la bursa de la Frankfurt

În luna martie a acestui an, Vodafone şi-a listat divizia care regrupează infrastructura de turnuri la bursa de la Frankfurt, vânzând 19% din acţiunile acestei divizii către moi investitori.

De asemenea, în luna februarie a acestui an grupul francez de telecomunicaţii Orange a anunţat că a înfiinţat o societate, denumită TOTEM, care va regrupa cele aproximativ 25.500 de turnuri de telefonie mobilă din Franţa şi Spania, cele mai mari pieţe europene ale grupului Orange. Cu această ocazie, directorul general Stéphane Richard a declarat că Orange este deschis la posibile parteneriate cu rivalii europeni Vodafone şi Deutsche Telekom în domeniul infrastructurii de telefonie mobilă.

Chiar dacă vânzarea turnurilor poate genera suma mari de bani, multe firme de telecomunicaţii sunt interesate mai degrabă de posibilitatea de a se separa de reţeaua lor de tunuri sau a forma societăţi mixte cu companii independente, ca o modalitate de a profita de posibila creştere din viitor.

Deutsche Telekom este prezentă pe piaţa românească din anul 2014, după rebrandingul comun al Romtelecom şi Cosmote România.