După ce au pierdut 6,4 miliarde de dolari de pe urma investiţiilor lor în Grecia, grupurile de telecomunicaţii Deutsche Telekom AG şi Vodafone Group Plc cer în prezent autorităţilor elene să permită fuziunea companiilor locale de telefonie mobilă pentru ca acestea să poată rămână profitabile, scrie Agerpres.
În urmă cu două luni,Vodafone a demarat discuţiile privind o posibilă combinaţie a diviziei sale din Grecia cu Wind Hellas Telecommunications SA, însă până acum cele două părţi nu au ajuns la un acord care să fie supus aprobării autorităţilor de reglementare. O fuziune a Vodafone şi Wind Hellas, al doilea şi al treilea operator de telefonie mobilă din Grecia, ar conduce la crearea unui duopol cu liderul de piaţă Hellas Telecommunications SA, sau OTE, grup la care 40% din acţiuni sunt deţinute de Deutsche Telekom.
"Credem că prin consolidare putem să avem motive de investiţii. Fără consolidare nu sunt atât de sigur", a declarat directorul general de la Vodafone, Vittorio Colao, la o conferinţă organizată la Barcelona.
"Dacă autorităţile elene nu vor aproba această fuziune, cred că în scurt timp vom avea o nouă companie falimentată pe piaţă", a declarat direcroul general al OTE, Michael Tsamaz.
Potrivit presei elene, o cerere pentru aprobarea fuziunii Vodafone şi Wind Hellas ar urma să fie suspusă aprobării Comisiei Europene abia în luna decembrie, în loc de luna octombrie cum se preconiza iniţial, în condiţiile în care continuă negocierile cu fondul american Largo Ltd., care are un pachet de acţiuni la Wind Hellas.
"Prefer să avem o piaţă care este mai puţin fragmentată, o piaţă care are jucătorii dominanţi. O astfel de piaţă ar oferi mai multă siguranţă cu privire la profitabilitatea pe termen lung decât o piaţă cu operatori mici de tip ad-hoc care sunt interesaţi doar de creşterea numărului de utilizatori doar pentru a fi vânduţi către un fond de investiţii mai târziu", a declarat Michael Tsamaz.
Deutsche Telekom a cheltuit aproximativ patru miliarde de euro pentru a achiziţiona 40% din acţiunile OTE, însă în prezent participaţia sa la compania elenă are o valoare de piaţă de aproximativ 650 milioane de euro. Grupul german şi-a redus valoarea investiţiilor sale şi recent a anunţat că va verfiica dacă este necesară o nouă revizuire a valorii contabile a operaţiunilor sale.
Hellenic Telecommunications Organization SA. OTE, cel mai mare grup de telecomunicaţii din Europa de Sud-Est, deţine 54,01 la sută din Romtelecom. Divizia sa de telefonie mobilă, Cosmote, este prezentă pe piaţa românească prin Cosmote România, societate deţinută de grupul OTE, prin Romtelecom (30 la sută din acţiuni) şi Cosmote Grecia (70 la sută din titluri).