Dacă în restaurantul de tip fast-food "Endstation" din Viena există ceva mai puternic ca mirosul de grăsime arsă, atunci aceasta este furia. Dar şi resemnarea. Christa Kantor (67 de ani) întoarce cârnăciorii de pe grătar şi îi serveşte o bere unui client. Mai e puţin până la repetarea scrutinului pentru alegerea preşedintelui. Lumea este cu ochii pe Austria fiindcă vrea să ştie dacă internaţionala populiştilor de dreapta va deveni o triadă. Brexit-Trump-Hofer. În restaurantul "Endstation" nu mai sunt dileme. Niciun client nu mai discută despre alegeri, spune Christa Kantor, fiindcă "toţi îl vor vota pe Hofer". Clientul de la tejghea îi dă dreptate.
Puţini alegători indecişi
Conform unui sondaj, la scrutinul din 4 decembrie, 9 din 10 alegători sunt decişi în favoarea naţionalistului Norbert Hofer (FPÖ) sau a ecologistului Alexander van der Bellen care, oficial, candidează ca independent. Cursa se anunţă strânsă, se poate constata din sondajele de până acum. Dar nimic mai mult.
La alegerile din 22 mai, Alexander van der Bellen a avut un avans de aproximativ 30.000 de voturi. La 1 iulie rezultatul obţinut în luna mai era maculatură. Numărătoarea n-a fost în regulă, iar la plângerea FPÖ (Partidul Libertăţii din Austria) Curtea Constituţională a anulat rezultatul scrutinului. De-atunci încoace, nu numai că data alegerilor a fost amânată ci şi lumea a început să se orienteze spre dreapta. Iar Austria se întreabă: există efectul Trump? În caz afirmativ: pentru cine?
Paralele cu SUA
Cel târziu începând din 9 noiembrie, comparaţiile cu SUA au câştigat teren prielnic. Pe bună dreptate, afirmă politologul Reinhard Heinisch din Salzburg. "La fel ca în Statele Unite unii alegători austrieci, electoratul lui Hofer, au fost sensibilizaţi şi ştiu exact de ce îl votează. De partea cealaltă, susţinătorii lui van der Bellen nu vor decât să-i împiedice pe simpatizanţii lui Hofer." În sprijinul afirmaţiei sale vin statisticile Institutului pentru sondarea opiniei publice OGM. 57% dintre alegători îl vor pe Norbert Hofer din convingere. Alexander van der Bellen a convins doar 39% din electorat. Or, lucrul acesta va îngreuna misiunea ecologiştilor de a-i aduce pe oameni la urne – consideră Heinisch.
Politologul care a trăit timp de 13 ani în America vede asemănări în aspiraţiile electoratului din cele două ţări. Dorinţa de schimbare, respingerea elitelor, clivajul social. Toate acestea vorbesc în favoarea populiştilor de dreapta. Iar "lume uitată" – cum o numeşte Trump – există şi-n Austria. Şi acolo unde oamenii sunt nemulţumiţi câştigă FPÖ.
De exemplu în cartierul vienez Simmering unde Christa Kantor îşi rotunjeşte pensia lucrând la "Endstation". Fostul cartier muncitoresc a devenit reprezentativ pentru transformările prin care trece întreaga ţară. Rata şomajului în zonă a crescut alarmant după ce producătorul de tancuri Steyr s-a închis. În 2015 populiştii de dreapta erau preferaţii austriecilor cu drept de vot din cartier. Deşi a fost mereu cu conservatorii Christa Kantor spune că, de data aceasta, va fi de partea dreptei. "Măcar Hofer va face ceva pentru austrieci."
Joacă totul pe o carte
În piaţa Kepler, în vecinătatea cartierului Simmering, Barbara Neuroth împarte broşuri pentru Alexander van der Bellen. "Votaţi! Nu vă miraţi!" scrie pe bucăţile de hârtie din mâna doamnei Neuroth. Îndemnul candidatului van der Bellen face, de fapt, aluzie la una dintre remarcile lui Hofer exprimate într-un duel televizat, anume că este de mirare câte poate face un preşedinte. Iar acum echipa candidatului independent urmăreşte să-i mobilizeze pe indecişi, iar van der Bellen joacă totul pe cartea anti-Hofer.
Barbara Neuroth este optimistă şi are încredere în şansele lui Alexander van der Bellen. N-a remarcat lipsa de interes a populaţiei faţă de alegerile prezidenţiale despre care vorbeşte presa. Participarea de 73% din luna mai va fi, pesemne, greu de egalat. "Însă oamenii ştiu ce au de făcut. Cu atât mai mult acum, după alegerea lui Trump."
Alegeri în 2017?
Optimismul unei alegătoare angajată politic pe plan local pentru ecologişti sau adversara alunecării în capcana populismului de dreapta în care au nimerit deja mulţi austrieci? De doi ani încoace, FPÖ conduce în sondajele de duminică în faţa formaţiunilor tradiţionale, câştigă la alegerile parlamentare de land şi a intrat în coaliţia de guvernământ cu social-democraţii (SPÖ) în Burgenland.
Marea coaliţie din Austria încă mai rezistă numai fiindcă şansele ambelor partide la alegerile anticipate ar fi foarte slabe, afirmă politologul Reinhard Heinisch. "Un preşedinte Hofer ar însemna o problemă în plus pentru această coaliţie care abia mai merge." Indiferent de rezultatul alegerilor de duminică, politologul din Salzburg este de părere că în luna ianuarie strategii formaţiunilor politice vor testa cât de blazat este electoratul austriac. Apoi îl vor trimite din nou la urne. "Cred că vom avea alegeri anticipate la începutul anului viitor", conchide Heinisch.
Autori: Christian Bartlau / Claudia Ştefan