Occidentalii sunt, de bună seamă uimiţi. Poate chiar uluiţi, date fiind modul în care liderul PSD şi-a alcătuit executivul şi componenţa acestui cabinet…
Guvernul de penali, de sfertodocţi şi de incompetenţi pus pe picioare în toată splendoara sa de către Victor Ponta n-a scăpat atenţiei observatorilor occidentali. Nici măcar atenţiei celor de stânga. În Süddeutsche Zeitung, Klaus Brill enumeră unele din podoabele cabinetului Ponta. PSD-istul Dragnea de pildă, cel bănuit de fraudă electorală.
Acelaşi ziar scoate în evidenţă şi criticile de risipă şi clientelism USL-ist formulate de opoziţia de centru dreapta pe marginea mărimii ieşite din comun a guvernului Ponta II. Unul, de bună seamă, având multe guri de hrănit.
Premierul plagiator riscă şi un nou conflict cu şeful statului.
Cotidianul de stânga din capitala Bavariei relevă eventualitatea ca preşedintele să se opună validării noului cabinet din pricina puşcăriabililor din executiv. Referindu-se la Dragnea, ziaristul german evocă faptul că portofoliul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale atribuit baronului PSD-ist de Teleorman include accesul la sume enorme. În speţă, „la contracte de stat şi la ample fonduri de promovare ale Uniunii Europene”.
Süddeutsche Zeitung reia investigaţiile DNA şi suspiciunile presei româneşti, privind cumpărarea de voturi, de către Dragnea, precum şi fraudarea referendumului de demitere a preşedintelui, când au votat „nu doar morţi ci şi deţinuţi şi militari care se aflau în acel moment în Afganistan”.
Prestigiosul cotidian de stânga nu-l uită nici pe liberalul Relu Fenechiu, omul trimis în judecată pentru prezumtiva escrocare, în licitaţii aranjate, a Electricii Moldova, întreprindere căreia pare să-i fi vândut transformatoare vechi, revopsite la preţ de piese noi.
În fine, ziarul nu uită să consemneze aspectul probabil cel mai uimitor pentru observatorii occidentali. Şi anume, faptul că premierul a admis el însuşi că a inclus în cabinet indivizi precum Dragnea şi Fenechiu, cercetaţi penal. În context, ziarul îl citează pe premierul plagiator, care invocă prezumţia de nevinovăţie câtă vreme cei doi n-au fost condamnaţi. După care Süddeutsche Zeitung scrie: „În alt punct Ponta a ascultat de un avertisment al Comisiei Europene, neincluzând în cabinet pe cei patru miniştri acuzaţi de ANI de incompatibilitate şi conflict de interese”.