otrivit lui Hans-Peter Friedrich, așa-numita imigrație a sărăciei reprezintă o problemă tot mai mare în Germania. Ministrul susține că numărul ridicat al celor care abuzează de libertatea de mișcare și de sistemul social german ar trebui să determine Comisia de la Bruxelles să ia măsuri dure. Friedrich s-a referit în principal la imigranții din România și Bulgaria.
Mult zgomot pentru nimic?
În iunie 2013, 32600 de români și bulgari au primit în Germania alocația pentru copii (Kindergeld), cu 44% mai mulți decât în urmă cu un an. Totuși, aceasta înseamnă doar 0,4% din numărul persoanelor care încasează această alocație în Republica Federală.
La fel se întâmplă în cazul ajutoarelor sociale pe termen lung pentru șomerii cronici și persoane cu venituri foarte mici (Hartz IV): 35400 de români și bulgari au primit aceste ajutoare în aprilie 2013, cu 39% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Raportat la întreaga Germanie, românii și bulgarii care primesc Hartz IV reprezintă însă doar 0,6% din total, de trei ori mai mulți decât la aderarea celor două țări la UE în 2007.
În total, în Germania trăiesc aproximativ 300000 de români și bulgari, cu 71000 mai mulți decât în urmă cu un an. Marea majoritate dintre aceștia nu primesc însă nici Hartz IV, nici alocația pentru copii. Cei mai mulți români și bulgari muncesc din greu și contribuie din plin la creșterea economică a Germaniei, plătind impozite și asigurări sociale – explică și comisarul european pentru probleme sociale Laszlo Andor.
Problema abuzurilor
O situație reală și neplăcută pentru orașele și comunele germane este însă practica tot mai răspândită a abuzării sistemului de ajutoare sociale. Imigranții nu au dreptul, în mod normal, la ajutoarele din cadrul Hartz IV. Ca excepție, imigranții cu statut de liber-profesioniști care nu câștigă destul sau cei care și-au pierdut locurile de muncă pot primi aceste ajutoare sociale.
Prin urmare, ministrul de interne german Friedrich cere măsuri dure, precum expulzarea celor care vin în Germania doar pentru ajutoarele sociale și interzicerea dreptului acestora de a mai intra în Republica Federală. Politicianul creștin-social ar vrea ca aceste reglementări să fie aprobate la nivelul întregii Uniuni. Libertatea de mișcare este importantă pentru dezvoltarea Europei, dar ea nu ar trebui să permită trecerea de la o țară la alta doar pentru a beneficia de ajutoarele sociale cele mai bune – spune Friedrich.
El și-a expus temerile într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, demers sprijinit de omologii din Marea Britanie, Olanda și Austria.
Responsabilii europeni nu sunt însă deloc impresionați. Comisarul pentru probleme sociale Laszlo Sandor nu vede absolut niciun risc din 2014 pentru Germania, când vor ieși din vigoare restricțiile pe piața muncii pentru români și bulgari. Din contră, comisarul amintit crede că este vorba de o situație avantajoasă pentru toate părțile implicate.
Comisara pentru justiție Viviane Reding crede la rândul său că agitația creată de ministrul german de interne este doar un act de populism care nu ar avea ce să caute în dezbaterea europeană.