Șefia Federal Reserve înseamnă pentru piețele financiare cea mai importantă funcție din domeniu. Fed decide dobânda de referință pentru principala valută internațională – dolarul american -, dar și cu privire la cantitatea de bani pompați în piețele financiare. O funcție cu o mare putere, dar cu o și mai mare răspundere.
Economista Janet Yellen va prelua în curând acest job, prima femeie în această poziție în istoria de aproape 100 de ani a Fed. Aceasta este însă singura premieră, întrucât Yellen va continua politica banilor ieftini, promovată de predecesorul ei, Ben Bernanke. Yellen este de peste trei ani vicepreședinte al Fed, deci adjuncta lui Bernanke.
La fel ca înainte
Doamna Yellen va respecta în mod sigur cursul instituit de Fed în ultimii ani, spune Nils Jannsen, care analizează situația economică din America pentru Institutul de Economie Mondială de la Kiel. Vom avea deci în continuare o politică monetară foarte expansivă, concentrată pe sprijinirea pieței muncii, crede expertul.
În limbajul piețelor financiare, cel care consideră foarte importantă combaterea șomajului este numit porumbel. Pe de altă parte, cel care se implică în special în combaterea inflației este numit șoim. Descrierile nu au legătură cu sexul – masculin sau feminin. Și Ben Bernanke este un porumbel.
În opoziție cu vechea bancă centrală a Germaniei, care veghea asupra stabilității fostei monede, marca, la fel ca și în opoziție cu Banca Centrală Europeană, Federal Reserve nu are ca singură misiune principală asigurarea stabilității monetare.
Fed îndeplinește un mandat dublu, explică Dietmar Rieg, șef al Camerei de Comerț Germano-Americane de la New York. Federal Reserve trebuie să se preocupe atât de stabilitatea prețurilor cât și de menținerea locurilor de muncă. Pentru că actuala rată a șomajului este 7,3%, relativ mare conform standardelor americane, Rieg crede că SUA nu-și vor schimba prea curând politica monetară.
Unde se întâlnesc porumbeii și șoimii
Această politică a Fed nu este doar la discreția șefului sau a șefei instituției, ci este decisă de membrii unei comisii – Federal Open Markt Committee (FOMC). Șapte guvernatori ai Fed și cinci președinți ai reprezentanțelor locale ale Federal Reserve stabilesc nivelul dobânzilor și acțiuni precum cumpărarea masivă de obligațiuni, pentru a furniza bani piețelor.
Ca vicepreședintă a Fed și anterior ca președintă a băncii centrale regionale din San Francisco, Yellen este din 2009 membru cu drept de vot al comitetului amintit. În forul respectiv, pe lângă mulți porumbei se află însă și câțiva șoimi. Aceștia din urmă ar vrea să se renunțe cât mai repede la politica banilor ieftini. Nils Janssen spune că numărul vocilor critice față de actuala politică se înmulțește în cadrul FOMC. Totuși, nominalizarea doamnei Yellen la șefia Fed ar fi un semn foarte clar că se dorește menținerea actualului curs.
Combaterea șomajului – obiectiv principal
Nu este de mirare deci că nominalizarea lui Janet Yellen a fost bine primită de piețe. Politica banilor ieftini însuflețește bursele. Sigur este însă și că Yellen va trebui să managerieze la un moment dat schimbarea – renunțarea la actualele măsuri, crede Gertrud Traud, economista-șefă a Landesbank Hessen-Thüringen. Potrivit acesteia, Yellen va gestiona cu precauție modificările, în așa fel încât să evite prăbușirea conjuncturii economice și a pieței muncii.
Senatul de la Washington trebuie să aprobe acum nominalizarea făcută de președintele Barack Obama. Democrații dețin însă majoritatea în această cameră a Congresului, astfel încât numirea doamnei Yellen este considerată sigură.
Nimeni nu se îndoiește de capacitatea profesională a acesteia. Înainte de a prelua vicepreședinția Fed, ea a fost profesoară la universități marcante din SUA, consilieră a președintelui Bill Clinton și șefă a unei divizii regionale a Federal Reserve. Yellen ar putea vorbi și acasă tot despre economie, pentru că este căsătorită cu George Akerlof, laureat al premiului Nobel pentru Economie în 2001.