Nu se mai simt în siguranţă pe străzi şi spun că poliţia i-a lăsat baltă. În multe oraşe germane, locuitorii şi-au înfiinţat patrule civile cu misiunea de prevenire a infracţiunilor.
În multe landuri federale, poliţia e nevoită să facă economii. Patrule sunt trimise numai în cartierele problemă, iar controalele de rutină au fost drastic reduse. Benzina e scumpă. Repararea maşinilor de serviciu e mereu amânată din cauza banilor. Este cazul multor direcţii de poliţie, de exemplu din oraşele Heilbronn şi Karlsruhe. Iar acestea nu sunt singurele. Preşedintele sindicatului poliţiştilor germani, Rainer Wendt, susţine că atât personalul cât şi mijloacele financiare sunt insuficiente: "Dacă trebuie să ne retragem de pe teren din cauza lipsei de agenţi, statul îşi pierde din autoritate."
În plus, ca urmare a noii reforme structurale, multe secţii de poliţie micuţe au fost desfiinţate. Mai nou şi cele din centrele marilor oraşe sunt ameninţate cu închiderea. Conform statisticilor oficiale, reducerea numărului de poliţişti se reflectă atât în numărul infracţiunilor înregistrate în ultima perioadă cât şi în cel al cazurilor elucidate. În Renania de Nord-Westfalia, landul german cu cea mai mare populaţie, doar fiecare al şaptelea caz de efracţie, din cele 58.000 înregistrate în 2013, a fost soluţionat.
"Şerifi" autoproclamaţi
Între timp, pe multe străzi din Germania, pot fi întâlnite patrule civile formate din localnici hotărâţi să asigure liniştea oraşelor în care trăiesc; de exemplu Mönchengladbach, Chemnitz, Görlitz sau Berlin-Neukölln. De siguranţa oraşului Mechernich, din regiunea Eifel, se ocupă asociaţia burlacilor "Edelweiß Harzheim 1912". Patrulele dotate cu lanterne, staţii de emisie-recepţie şi binocluri supraveghează oraşul pe timp de noapte. În Essen şi Ratingen, câteva grupuri de cetăţeni au angajat firme de securitate private. Nu se ştie câte asemenea iniţiative există la nivel naţional, însă patrulele civile pot fi zărite, mai ales noaptea, pe străzile multor oraşe. În Radevormwald, o urbe cu 22.000 de locuitori din regiunea Kölnului, oamenii s-au organizat pe Facebook.
Îmbrăcaţi în veste reflectorizante pe care scrie "patrula civilă Radevormwald", bărbaţii supraveghează, în echipe de câte doi, mai ales zonele în care au fost comise cele mai multe spargeri de locuinţe. Poliţiştii nu văd cu ochi bune aceste patrule, însă nici nu pot face ceva împotriva lor câtă vreme "şerifii autoproclamaţi" au un comportament adecvat – adică nu deţin arme şi nu recurg la violenţă.
Conform legii privind autoapărarea, suspecţii sau infractorii pot fi chiar reţinuţi de către patrule, până la sosirea poliţiei, dacă există dovezi evidente ale intenţiilor sau vinovăţiei acestora. Bernd Sieckendieck, unul dintre civilii care păzesc străzile din Radevormwald, consideră că patrulele compuse din localnici au rolul de a completa eforturile poliţiei: "Fluierele noastre îi pun pe fugă pe răufăcători. Dacă e vorba de ciocniri violente, lăsăm poliţia să intervină."
Misiune periculoasă
Deşi oamenii sunt mândri de patrulele lor, "gardienii de ocazie" nu sunt pregătiţi pentru cazuri de urgenţă. Securitatea internă este şi va rămâne în sarcina autorităţilor. Ministrul de interne al landului Renania de Nord-Westfalia avertizează asupra oricărei forme de "justiţie proprie" şi promite că va spori numărul agenţilor de poliţie acolo unde este necesar.
Mai mult, iniţiativele particulare au început să le dea bătăi de cap oamenilor legii, susţine Rolf Ebbinghaus, preşedintele fracţiunii "Alternative Liste" din Consiliul Local al oraşului Radevormwald: "Asemenea acţiuni îi atrag pe cei dornici să-şi arate puterea." Se pare că între cei 24 de cetăţeni înscrişi pe listele patrulelor civile s-ar afla şi un om de bază al formaţiunii de extremă dreapta NPD. Totuşi, Bernd Sieckendieck ţine să precizeze că grupul este apolitic.
Oameni şi oameni…
Într-adevăr, printre cetăţenii bine intenţionaţi, s-au strecurat şi extremişti de dreapta sau persoane bolnave psihic. La nivel naţional există destule dovezi în acest sens. Un motiv de îngrijorare e mai ales aşa-numita "Poliţie de voluntari" (DPHW) din Bärwalde, în estul ţării.
Grupul nu recunoaşte şi nu acceptă autorităţile de menţinere a siguranţei şi ordinii publice. Simpatizanţii DPHW se consideră "cetăţeni ai Imperiului German", ba chiar liderul organizaţiei a fost încoronat rege şi declarat conducător al "noii gărzi germane".
În Würzburg, procuratura anchetează iniţiativa cetăţenească "Lupus" de la care poliţia a confiscat cătuşe, spray-uri cu piper şi aparate cu şocuri electrice. Membrilor iniţiativei li s-a interzis să mai poarte "uniformele" cu care patrulau înainte. Tot mai puţini localnici vor să abia de-a face cu acest grup. "Nu trăim într-o regiune de conflict. Nu avem nevoie de şerifi autoproclamaţi!", susţine majoritatea locuitorilor oraşului. Germanii nu şi-au pierdut încrederea în poliţie şi în instituţiile statului, a constatat sociologul Karl Heinz Reuband după compararea tuturor sondajelor relevante, efectuate între 1984 şi 2011. Poate tocmai de aceea autorităţile de land pentru apărarea Constituţiei nu supraveghează strict aceste iniţiative civice. Dar nici nu le ignoră.