Sub comunisti, romanilor li s-a spus ca occidentalii sunt "fascisti", ca vor raul tarisoarei. "Noi nu ne vindeam tara". Sub mineri trebuiau goniti din Piata Universitatii "legionarii". Acum trebuie goniti "sclavii basisti". Pare ca din iunie 90 incoace nu s-ar fi schimbat nimic. Dar nu e adevarat. S-au produs schimbari chiar esentiale.
Mai nou, potrivit lui Victor Ponta, Viviane Reding pasamite "n-are habar" de Romania si face totodata "campanie pentru PDL". In mod vadit, premierul e certat cu logica. Sau nu se poate hotari. Ori poate da rateuri propaganda sa de partid. Fiindca, din doua una: ori Reding stie ce se intampla in tara, si atunci n-are cum sa nu sa se angajeze in favoarea prezervarii independentei justitiei romanesti, ori, dimpotriva, nu are habar, dar atunci nu se explica rigoarea cu care amendeaza minciunile premierului si in orice caz nu poate face vreo campanie.
Ca inaintea tuturor fazelor cruciale ale istoriei nationale din ultimele doua decenii si jumatate, romanii se vad odata in plus scufundati intr-un ocean de ura viscerala, o ura orchestrata si raspandita cu buna stiinta in scopul cuceririi puterii de catre un grup.
Oamenii de rand sunt imersati intr-un fluviu de pasiuni, se vad prinsi intr-un virtej de acuze si contra-acuze, impinsi sa se indrepte necontrolat si incontrolabil prin apele involburate ale vrajmasiilor mutuale spre o cascada a dezinformarilor sistematice si a violentelor de unde risca sa cada ca pietrele aruncate de la inaltimi ametitoare inainte de a se zdrobi de stancile recidivei totalitare.
Asa s-a intamplat si in iunie 1990, cand postcomunistii tintuiau la stalpul infamiei partidele istorice abia reaparute. Asa e si in 2012, cand pe post de baubau de serviciu figureaza, pentru a cata oara, Traian Basescu.
Unii, cei care vad enorm si simt monstruos vor sa-i faca sa creada pe cei multi ca indepartarea din functia prezidentiala a acestui om le-ar putea, chipurile, rezolva problemele. Ca si cum destituirea unui presedinte ar putea face nefacute furtul intelectual al unui premier, sau instabilitatea politica si economica, izolarea internationala si deprecierea galopanta a leului, provocate de lovitura de stat ce-a culminat cu suspendarea sefului statului.
Putini, prea putini realizeaza ca in joc, la referendumul de la 29 iulie nu e doar soarta lui Basescu, pe de o parte, si cea a unor Ponta, Antonescu, Voiculescu et eiusdem farinae pe de alta, ci mai cu seama destinul institutiilor statului de drept, democratia romaneasca si caracterul european si occidental al Romaniei, pe care puterea instalata dupa debarcarea lui Mihai Razvan Ungureanu le-a scos fara jena la mezat.
mai multe, pe DEUTSCHE WELLE