În preajma viitoarei conferinţe ONU asupra climei, care va avea loc în luna decembrie în Peru, raportul avertizează faţă de modificările climatice ireversibile. În documentul dat publicităţii duminică de Consiliul ONU pentru Climă (IPCC) se precizează că aceste modificări ar putea avea "consecinţe grave, profunde şi ireversibile pentru oameni şi ecosistem". Dar ar mai fi timp pentru a împiedica atari evoluţii, se mai arată în raport, de pildă prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Documentul nu conţine date complet noi, formularea aleasă, însă, subliniază gravitatea problemei. Informaţiile prezentate s-au regăsit, dealtfel, în trei rapoarte anterioare.
Trebuie acţionat de urgenţă
Raportul IPCC arată limpede că există o încălzire a plantei, generată de om, că are deja consecinţe serioase şi că sporirea temperaturii globale e ireversibilă.
Totodată se mai menţionează că trebuie reduse cât de repede cu putinţă şi anume considerabil emisiile de gaze nocive pentru a menţine încălzirea planetei sub 2 grade Celsius. Aşa doar ar putea fi evitate urmări catastrofale, precum fenomene meteo extreme, ridicarea nivelului mării, perioade frecvente de arşiţă, inundaţii şi secetă.
Acelaşi document relevă şi că modificările climatice pot genera conflicte violente, valuri de refugiaţi, influenţând negativ şi producţia de alimente. O altă consecinţă ar fi creşterea temperaturii şi acidităţii apei mărilor, care acumulează o cantitate tot mai mare de dioxid de carbon. Un pericol serios pentru viaţa subacvatică.
Ce se aşteaptă de la conferinţa din Peru
Din perspectiva mai multor ONG-uri, cum ar fi Greenpeace, WWF şi Germanwatch, raportul IPCC arată că nu e prea târziu pentru stoparea acestei evoluţii periculoase. Totuşi se atrage atenţia asupra faptului că n-a mai rămas mult timp pentru a acţiona – anume doar până în 2020. "Dacă von continua ca şi până acum, în următoarele decenii nu vom mai prea avea cum limita creşterea temperaturii" – a avertizat la rândul său secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon. Prezenţa sa la publicarea raportului e o dovadă în plus a importanţei raportului ONU. Deja în septembrie la summitul pe teme climatice, desfăşurat la New York, Ban Ki-Moon a pledat cu insistenţă pentru adoptarea unui nou tratat de protecţia climei.
Conferinţa programtă a se desfăşura în decembrie la Lima urmează a netezi calea adoptării unui tratat cu caracter obligatoriu, asupra căruia se va negocia în 2015 la Paris. Acesta e menit a înlocui aşa-numitul Protocol de la Kyoto.