Dupa o campanie lasand in urma un electorat extrem de polarizat si derutat de masinaria propagandistica a Antenei voiculesciene, electorat caruia nu i s-au prezentat programe, ci doar invitatia televizata de a lovi cu sete, prin vot, in persoana lui Basescu si de a opta pentru un soi de antieuropenism ultranationalist, sperata normalitate e mai departe decat oricand de scena politica romaneasca. Pe care continua s-o pandeasca, fatal, fie o instabilitate inca si mai mare decat in trecut, fie un parcurs jalonat de derapaje antidemocratice pe calapodul Ungariei lui Viktor Orban, scrie editia romaneasca a Deutsche Welle.
Daca, dupa acest scrutin, liderii formatiunilor intrate in parlament au toti motive sa se creada victoriosi, societatea romaneasca, in ansamblu, are toate motivele sa se teama ca a repurtat o victorie pirica. Or, dupa cum pare sa se fi exprimat Pirus: "Inca o victorie la fel, si suntem terminati".
Se stie ca "puterea corupe, iar puterea absoluta corupe absolut". Aflata la carma unei virtuale majoritati constitutionale, USL, care si-a datorat victoria campaniei personalizate contra lui Basescu, perceput inca de multi romani ca vinovat pentru programul de austeritate si reducerile de pensii si salarii, risca sa nu aiba nici o sansa sa reziste tentatiei de a finaliza opera inceputa in aceasta vara. In acest caz va sterge separatia dintre puteri, va distruge independenta justitiei si institutii precum ANI, DNA, CNSAS si CCR si va pune definitiv pe butuci statul de drept.
Pericolul, dat fiind bilantul extrem de problematic al USL si profilul liderilor ei actuali e cum nu se poate mai acut.
La fel de reala e si primejdia marginalizarii si mai accentuate a Romaniei din pricina perpetuarii, la carma ei, a unui premier pucist si plagiator, nu tocmai frecventabil, din unghi occidental. Nici perspectiva unei noi suspendari a lui Traian Basescu si revenirea in fruntea statului a unui Crin Antonescu impenitent nu ar linisti pe absolut nimeni in occident.