Spirala sancţiunilor dintre occident şi Rusia se accelerează. Vladimir Putin reacţionează faţă de adoptarea de sancţiuni economice la adresa Moscovei de către Uniunea Europeană şi alte state, cu o săptămână în urmă. Rusia va sista, astfel, importurile de produse agrare din toate ţările în cauză, ceea ce va mări şi mai mult prăpastia care s-a căscat între cele două părţi. De pe urma sancţiunilor vor avea de suferit şi unii şi alţii. Tocmai din acest motiv, UE a ezitat atâta vreme până să ia hotărârea. Multă vreme a tot sperat că Moscova va accepta calea dialogului în vederea soluţionării conflictului din Ucraina. Dar Rusia continuă să susţină forţele separatiste din Ucraina. Nici măcar doborârea avionului de pasageri malaezian, soldată cu moartea a 298 de oameni, nu a produs o schimbare în politica Moscovei.
Pedepsele îi afectează şi pe consumatori
UE şi alte câteva ţări n-au mai avut de ales. Sancţiunile adoptate în domeniul financiar şi al transferului de tehnologie vizează strict firmele ruseşti, care colaborează cu regimul. Răzbunarea lui Putin afectează, însă, multe întreprinderi private, care n-au absolut nimic de-a face cu actualul conflict. Comerţul în sectoarele agrar şi alimentar va avea extrem de suferit dacă sancţiunile intră în vigoare.
Putin vrea să pedepsească occidentul şi a anunţat chiar că interdicţia la importurile din occident e menită să stimuleze economia naţională. Unii nu ezită să compare situaţia cu cea din perioada sovietică. Şi atunci, spun ei, Rusia s-a putut descurca singură.
Rusia se autoizolează
Tocmai acest lucru n-a funcţionat, însă, în timpul Uniunii Sovietice. Mulţi îşi mai pot aminti cum în acele vremuri o grămadă de produse nu se găseau şi cât de scumpe erau cele din străinătate. Şi aceasta a contribuit la destrămarea URSS. Oamenii erau tot mai nemulţumiţi de situaţie. Iar acum Rusia ia din nou calea autoizolării, stopând relaţiile comerciale cu UE şi alte state occidentale. Economia Rusiei a început să stagneze, iar sancţiunile vor agrava problemele. Sistarea importurilor din occident ar putea deveni destul de curând vizibilă pentru consumatori. Dacă se vor găsi până la urmă noi importatori, de pildă din America Latină, rămâne de văzut. Aceste mărfuri vor avea oricum un drum lung de parcurs şi, ca atare, vor fi mai scumpe.
Tot mai multe îngrădiri pentru ruşi
Numărul voiajelor în ţări occidentale a scăzut drastic în această vară. Pe de o parte pentru că Putin le-a interzis celor din aparatul de stat să călătorească, pe de alta, pentru că situaţia economică a multor ruşi nu le mai permite să-şi petreacă vacanţele în vest.
Şi nu numai atât. Mulţi ruşi nu vor mai renunţa doar la călătorii, ci vor fi nevoiţi să renunţe şi acasă la brânza franţuzească, la ciocolata germană sau la măslinele spaniole. Poate nu va fi chiar aşa de rău ca în era sovietică, dar Europa se întepărtează tot mai mult de ruşi. Şi asta pentru că aşa doreşte Putin. Mare păcat!