În urmă cu un an, ministrul federal al muncii, Ursula von der Leyen, afirma că "sistemul german de pensii este aproape de colaps". Estimările arată că, în aproximativ 20 de ani, persoanele cu un salariu brut de 2500 de euro şi o vechime în muncă de 35 de ani vor primi o pensie de numai 680 de euro. Dată fiind situaţia, mulţi vor solicita ajutor social.
Scene în care bătrânii scormonesc prin gunoaie ar putea fi observate tot mai des. Chiar şi în cazul în care pensiile ar fi diminuate, o treime dintre seniori tot ar trăi în sărăcie, este de părere politologul german Christoph Butterwegge, care a abordat subiectul în cea mai recentă carte a sa, “Sărăcie la vârste înaintate”.
Cantinele sociale au fost înfiinţate iniţial pentru persoanele sarace, fără adăpost. Însă, în ultimii ani, numarul bătrânilor ce stau la rând pentru a primi o farfurie cu mâncare caldă a crescut considerabil. Costurile ridicate ale chiriei, încălzirii, medicamentelor şi alimentelor depăşesc sumele pe care şi le pot permite.
Potrivit Biroului German de Statistică, aproximativ 760.000 de pensionari aveau joburi part time în 2011, 120.000 dintre aceştia având vârste de peste 75 de ani. Cele mai afectate sunt femeile. Multe dintre ele lucrează part time, iar sumele pe care le virează în contul sistemului de pensii sunt mici. Potrivit ministrului federal al muncii, persoanele care au câştigat doar 400 de euro pe lună vreme de 45 de ani ar putea primi o pensie lunară de 140 de euro.
Mult mai afectate de sărăcie sunt imigrantele. Studiile au arătat că, în anul 2010, rata sărăciei în rândul femeilor de peste 65 de ani cu rădăcini străine a fost de şapte procente, faţă de 2,4 procente în cazul femeilor germane.
Autorităţile încearcă să găsească noi soluţii pentru combaterea problemei sărăciei în rândul seniorilor. Ministrul muncii von der Leyen a propus introducerea unei pensii suplimentare, ce ar urma să fie finanţată din bugetul asigurărilor de pensii.
SURSA: Deutsche Welle