Situaţia de neplată în care sunt producătorii de medicamente generice, din cauza taxei clawback, care reprezintă 30% din cifra lor de afaceri, este îngreunată de devalorizarea continuă a leului, declară Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
"Un calcul simplu arată că în aceste condiţii, zeci de medicamente, în special cele cu preţuri sub 10 Ron, creează pierderi, fiind comercializate la un preţ mai mic decât costurile de fabricaţie. Situaţia este serios agravată recent şi de devalorizarea accelerata a leului – preturile medicamentelor fiind înghetate la un curs Euro / Ron de 4,26", scriu reprezentanţii APMGR.
Circa 60% din valoarea taxei clawback nu ar trebui suportată de producătorii de medicamente generice, crede preşedintele APMGR .
Producătorii sunt de părere că 20% din taxa reprezintă acoperirea unui deficit financiar creat prin risipa şi frauda scăpate de sub control din anii 2010-2011, 30% reprezinta venituri realizate de terţi si TVA, iar 10% revin cheltuielilor de finanţare şi asigurare, întrucât banii sunt încasaţi de producători la 360 de zile, iar taxa trebuie plătită trimestrial.
"În pofida demersurilor făcute de APMGR la toate instituţiile abilitate şi a promisiunilor modificării ei, taxa clawback din trimestrul II din 2012 este la acelaşi nivel cu cea din trimestrul 1, aşteptându-se ca cea din trimestrul 3 să fie dimensionata la fe", scriu reprezentanţii APMGR.
Sumele de plata sunt astfel cu 60% mai mari decât ar trebui sa fie în realitate , reprezentând în acelasi timp peste 30% din cifra de afaceri.
Producătorii ar putea face disponibilizări
"În cazul producătorilor români, care plătesc taxe şi impozite către stat şi crează peste 8.000 locuri de muncă în economie, situaţia ia o întorsătură de-a dreptul absurdă, veniturile realizate fiind reduse drastic de impactul taxei clawback. Acest efect se traduce prin forţarea la plată a mai puţine taxe şi impozite la bugetul de stat, riscând totodată disponibilizări importante".
Producătorii de medicamente cer din nou Primului Ministru Victor Ponta şi Ministrului de Finanţe Florin Georgescu să îşi respecte angajamentele luate la întâlnirile cu reprezentanţii industriei de medicamente generice, să introducă în proiectul noii taxe clawback propunerile făcute de industrie şi să rezolve începând cu trimestrul III din 2012 aceasta problemă, evitând astfel "agravarea situaţiei din prezent pentru populaţie şi redând încrederea investitorilor în acest segment al economiei".
Din APMGR fac parte următoarele companii: Actavis, AC Helcor, Biofarm, Dr. Reddy’s, Egis, Gedeon Richter, Krka, Labormed, Medochemie, Sandoz, Sintofarm, Terapia Ranbaxy, Teva, Zentiva.