Acesta a declarat, la o conferinţă de presă la care au participat ziariştii ruşi, că în Belarus nu există criza economică mondială, ci doar anumite probleme pe piaţa valutară, transmite BELTA.
Ziariştii l-au întrebat pe şeful statului belorus care sunt soluţiile statului pentru ca economia să iasă din criză.
"Aţi vorbit de criză. Eu nu am vorbit niciodată despre criză. La noi au apărut anumite probleme cu valuta. Criză este atunci când cade totul, şi economia mai întâi de toate. Este atunci când oamenii nu au joburi şi nu primesc salarii", a remarcat Lukaşenko.
El a precizat că PIB-ul ţării a crescut cu circa 10%, în perioada care a trecut de la începutul anului, comparativ cu anul trecut. Mai mult decât atât, în Republica Belarus există un deficit de forţă de muncă. "Astăzi, nu ne este suficientă forţa de muncă", a adăugat oficialul.
De unde a apărut criza valutei din Belarus
Aleksandr Lukaşenko a explicat şi cum s-a ajuns ca ţara să se confrute cu probleme pe piaţa valutară. "Referitor la problemele de pe piaţa valutară şi la devalorizarea bruscă a monedei naţionale, nu-mi torn cenuşă în cap şi îi sfătuiesc şi pe subordonaţii mei să nu o facă", a declarat preşedintele Belarus, precizând că această situaţie a fost cauzată de cantitatea insuficientă de valută străină.
Una dintre cauzele deficitului de valută este, potrivit lui Lukaşenko, agitaţia de pe piaţa auto legată de majorarea taxelor de import. În aceste scopuri, din Belarus au fost scoase circa 3 miliarde de dolari. "Sunt exact cele 3 miliarde care nu ne ajungeau", a precizat liderul belorus.
"Noi am fost ajutaţi, desigur, foarte mult, şi de mass-media ruseşti şi de unii funcţionari, care nu mai sunt în funcţie în prezent, care creau o agitaţie în jurul statului belorus. Şi ştiţi ce înseamnă zvonurile pentru valuta naţională", a adăugat, cu ironie, Aleksandr Lukaşenko.
Citiți și:
- Dezastruos: O monedă europeană a pierdut într-o zi 60% din valoare
- O țară din Europa se pregătește de o mare criză. Statul confiscă banii firmelor!
- Belarus negociază un împrumut de 400 milioane de dolari de la Iran