Ordonanta nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare a facut, la vremea ei, valurile de rigoare. Ministerul Finantelor arunca in lupta pentru intarirea disciplinei financiare si evitarea evaziunii fiscale faimosul articol 5, care stipula faptul ca operatiunile de incasari si plati intre persoanele juridice se efectueaza numai prin instrumente de plata fara numerar. Ideal, dar imposibil in conditiile in care sistemul bancar nu era capabil sa faca fata din punct de vedere logistic unei asemenea afluente de tranzactii zilnice, asigurarea securitatii operatiunilor era imposibila, cecurile si biletele la ordin erau percepute mai ales ca posibile surse de inselaciune din partea partenerilor etc. Asadar, a aparut reglementarea plafonului zilnic al platilor in numerar. Plata salariilor si a altor drepturi de personal, anumite operatiuni de plati ale persoanelor juridice cu persoane fizice si platile catre persoanele juridice erau permise in numerar pana la limita a cinci milioane de lei zilnic. Ordonanta nr. 15/1996 a fost apoi modificata succesiv. Ultimul act normativ, acum valabil, este Legea nr. 88/1998, care stabileste limita plafonului de plati catre persoanele juridice la 30 de milioane de lei, iar limita maxima a sumelor ce pot fi pastrate in casieriile proprii ale persoanelor juridice de pe o zi pe alta la 20 de milioane lei.
In anul 1998, cele de 30 de milioane de lei insemnau 3.591 USD, la un curs de 8.354 lei/USD. In trei ani de zile, suma a intrat serios la apa. La un curs de 31.268 lei/USD, agentii economici au la dispozitie doar 959 USD. Concluzia este ca, in aceste conditii, departe de a mai permite firmelor sa fluidizeze, in caz de nevoie, fluxurile de trezorerie prin operatiuni de numerar.
Desi semnalele dinspre sistemul bancar vorbesc despre extinderea folosirii instrumentelor de plata fara numerar (mai ales cecuri si bilete la ordin) concomitent cu reducerea incidentelor la plati, iar numarul de carduri emise pentru persoane juridice este in crestere, va mai trece destul timp pana ce firmele vor putea uita de grija numerarului, folosind numai bani de cont. Este vorba in special de micii intreprinzatori, pentru care cele trei pana la sapte zile de asteptare pentru incasarea unui efect de comert sunt extrem de importante pentru reluarea ciclului de activitate.
Carmen Radu, expert contabil asociat la D&C Conta, considera ca „o data cu revizuirea nivelului acestor plafoane va trebui reglementata spinoasa problema a sintagmei „casieriile proprii ale persoanelor juridice”, care a dat nastere la multe interpretari abuzive din partea organelor de control, in cazul firmelor cu mai multe puncte de lucru”. Aceasta deoarece, in multe cazuri, s-a cerut ca sumele cumulate in casieriile tuturor punctelor de lucru, la un loc, sa nu depaseasca 30 de milioane de lei, desi acestea erau situate in localitati diferite. Ce te faci daca ai 30 de puncte de lucru rasfirate prin tara? Cu un milion de lei nu mai poti cumpara nici macar un cartus de cerneala pentru imprimanta sau un cauciuc pentru masina. „Trebuie spus clar si fara echivoc ca fiecare punct de lucru are dreptul la propriul sau plafon de casa si de plati in numerar”, sustine Carmen Radu cauza agentilor economici aflati in situatia ingrata de a dispune de milionul inutil.
Devalorizarea leului roade plafonul de casa
22 noiembrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 22 noiembrie 2001, 14:00
Ordonanta nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare a facut, la vremea ei, valurile de rigoare. Ministerul Finantelor arunca in lupta pentru intarirea disciplinei financiare si evitarea evaziunii fiscale faimosul articol 5, care stipula faptul ca operatiunile de incasari si plati intre persoanele juridice se efectueaza numai prin instrumente de plata fara numerar. Ideal, dar imposibil in conditiile in care sistemul bancar nu era capabil sa faca fata din punct de vedere logisti
Etichete: arhiva,
juridic
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook