Vor deveni proprietari pe locuințe. Supravieţuitorii Holocaustului au prioritate la restituirea imobilelor preluate abuziv în perioada comunistă, potrivit unei legi promulgate marți de Klaus Iohannis.
Devin proprietari pe locuințe
Legea vizează modificarea actului normativ privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.
Potrivit noilor norme, cererile se analizează în ordinea înregistrării lor. Prin excepţie, se analizează cu prioritate cererile formulate de persoana certificată de entităţi desemnate de statul român sau de alte state membre ale UE sau de statul de reşedinţă ca supravieţuitoare ale Holocaustului, aflată în viaţă.
„Cererile se analizează în ordinea înregistrării lor. Prin excepţie, se analizează cu prioritate cererile formulate de persoana certificată de entităţi desemnate de statul român sau de alte state membre ale Uniunii Europene sau de statul de reşedinţă ca supravieţuitoare ale Holocaustului, aflată în viaţă”, arată legea promulgată de Klaus Iohannis.
Deciziile emise pot fi atacate de persoana care se consideră îndreptăţită
Deciziile emise pot fi atacate la secţia civilă a Tribunalului în a cărui circumscripţie se află imobilul. Este vorba despre de persoana care se consideră îndreptăţită.
Acest lucru poate fi realizat în termen de 30 de zile de la data comunicării.
În procedura judecătorească, cuantumul despăgubirilor se va stabili prin raportare la grila notarială valabilă în anul anterior pronunţării hotărârii judecătoreşti.
În cazul în care pentru imobilul solicitat nu se poate face dovada preluării abuzive de către stat în perioada de referinţă, iar acesta se regăseşte sau s-a regăsit în patrimoniul statului se prezumă că imobilul a fost preluat abuziv.
Existenţa şi, după caz, întinderea dreptului de proprietate se prezumă a fi cele recunoscute în actul normativ sau de autoritate prin care s-a dispus măsura preluării abuzive, cu condiţia depunerii oricăror alte acte juridice care atestă deţinerea imobilului la momentul trecerii în proprietatea statului.
Președintele a promulgat mai multe decrete în ziua de marți, 16 iulie
Potrivit informațiilor publicate de Administrația Prezidențială, Klaus Iohannis a promulgat mai multe decrete în ziua de marți, 16 iulie. Este vorba despre următoarele:
- Decret pentru promulgarea Legii privind unele reguli speciale pentru realizarea unor proiecte de interes național local, precum și pentru exercitarea dreptului de administrare temporară a unor bunuri proprietate publică și privată a statului și a unităților administrativ-teritoriale necesare pentru aceste proiecte (PL-x 705/06.11.2023);
- Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, precum și pentru modificarea art. 24 din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 (PL-x 354/22.05.2023);
- Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 24/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe (PL-x 163/18.03.2024);
- Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 16/2024 privind inspecția tehnică și supravegherea prin acțiuni de inspecție tehnică în domeniul feroviar, al transportului cu metroul, metroul ușor, monorai și al transportului urban, suburban și regional pe șine, pe linii ferate industriale și pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic (PL-x 86/26.02.2024);
- Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 15/2023 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile (PL-x 211/27.03.2023).