Cei care dețin întreprinderi agricole de stat pot solicita titluri de proprietate
Devin proprietari și pe terenuri! Camera Deputaților a adoptat în mod decizional proiectul elaborat de UDMR, conform căruia proprietarii actuali ai construcțiilor edificate de fostele întreprinderi agricole de stat, fostele stațiuni de mașini agricole și fostele cooperative meșteșugărești pot solicita comisiei de fond funciar emiterea titlului de proprietate pentru terenurile aferente acestor construcții.
Legea urmează să fie promulgată.
Devin proprietari și pe terenuri! Acest demers necesită îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: solicitantul trebuie să demonstreze că deține proprietatea asupra construcțiilor, să înregistreze construcția în registrul agricol și să prezinte dovada plății impozitelor și taxelor aferente acesteia, conform comunicatului de presă al UDMR.
În plus, pe terenul asociat construcției nu poate exista o reconstituire a dreptului de proprietate în favoarea altei persoane.
După îndeplinirea acestor condiții, cererea trebuie să menționeze o suprafață maximă de două hectare care este asociată construcțiilor.
„În ciuda faptului că actuala lege privind fondul funciar a intrat în vigoare de mai bine de 30 de ani, este încă deficitară în gestionarea unor probleme punctuale, des întâlnite în practica judiciară, deoarece reglementarea terenurilor de sub clădirile aflate în proprietatea cooperativelor agricole de stat, fostelor staţiuni de maşini agricole, cooperativelor meştesugăreşti au fost omise din actul normativ.
Prin adoptarea acestui proiect legislativ am rezolvat această problemă, astfel încât proprietarii actuali ai construcţiilor sus menţionate, pot începe procesul de a deveni proprietari asupra terenurilor aferente acestor construcţii, îşi pot continua activităţile, de a accesa fonduri nerambursabile şi de a crea noi locuri de muncă”, a declarat inițiatorul proiectului, deputatul UDMR Szabo Odon, potrivit citate.
Lege privind proprietățile confiscate de ANAF
Amintim că miercuri, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 91/2023. Aceasta vizează, printre altele, unele măsuri referitoare la exercitarea dreptului de proprietate publică și privată a statului.
Proiectul se referă la unele măsuri privind exercitarea dreptului de proprietate publică și privată a statului, administrarea eficientă a proprietăților statului, precum și modificarea și completarea unor acte normative.
Propunerea legislativă creează cadrul legal pentru transferul în domeniul public al unităților administrativ-teritoriale a bunurilor de natura clădirilor și a terenurilor aferente acestora, precum și a echipamentelor încorporate în acestea, clădirilor speciale și oricăror alte bunuri imobile, care au intrat în proprietatea statului român prin confiscare și sunt gestionate de ANAF. Transferul se va realiza fără plată și va viza bunurile situate pe teritoriul respectivelor unități administrative-teritoriale.
În urma deciziei luate de Camera Deputaților în calitate de for decizional, propunerea legislativă merge acum la promulgare. Mai multe puteți citi aici.