Sălile de jocuri de noroc nu au ce să caute în apropierea școlilor, grădinițelor, locurilor de joacă pentru copii sau a parcurilor, afirmă vicepreședintele PNL Alina Gorghiu, care a semnat o propunere legislativă: „Pasivitatea nu este soluția”.

Parlamentul ar putea adopta modificările privind sălile de jocuri de noroc

„Sălile de jocuri de noroc nu au ce să caute în apropierea școlilor, grădinițelor, locurilor de joacă pentru copii sau a parcurilor. Mai bine prevenim decât să tratăm! Iar când subiectele sunt copiii și tinerii sau privesc siguranța, sănătatea și educația lor, nu e loc de compromis”, scrie pe Facebook Alina Gorghiu.

Ea precizează că a semnat o propunere legislativă în acest sens.

„Sper, să fie adoptată în Parlament cu celeritate. Mă refer la modificările OUG 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc (L859/2022). Statisticile pentru România privind dependența de jocuri de noroc și pariuri sunt îngrijorătoare, iar fenomenul capătă amploare de la an la an. Pasivitatea nu este soluția. Avem nevoie de legi clare care să protejeze acest segment al populației extrem de vulnerabil. Nouă, celor din PNL, ne pasă și vom pune umărul la orice inițiativă care va ocroti copiii și tinerii români”, încheie Gorghiu.

Proiectul a fost depus deja la Parlament

Amintim că, propunere legislativă a fost depusă în Parlament și are ca obiect modificarea OUG 77/2009, referitoare la organizarea și exploatarea jocurilor de noroc. Inițiatorii proiectului au precizat, în expunerea de motive, că numărul celor care devin dependenți de jocurile de noroc este în creștere, în special în rândul minorilor, aceștia fiind considerați ca făcând parte din categoria persoanelor vulnerabile.

„Un prim pas în protecția minorilor considerăm că poate fi realizat prin excluderea din câmpul acestora de activitate a operatorilor de jocuri de noroc. Copiii și tinerii își desfășoară activitățile de zi cu zi în unitățile de învățământ, însă nu doar în incinta așezământului, ci și în proximitatea acestuia.

Învederăm faptul că aceleași considerente care au condus la reglementarea unei condiții negative în emiterea autorizației de exploatare a jocurilor de noroc, anume ca spațiul propus să nu fie situat în incinta unui așezământ de învățământ, inclusiv campusurile aferente acestuia, sunt în egală măsură aplicabile și extinderii spațiale a acestei condiții”, se arată în expunerea de motive.

Ce modificări sunt prevăzute

Propunerea legislativă depusă în Parlament prevede ca articolul 12 alineatul (2) litera c) să fie modificat în așa fel încât „spațiul propus nu este situat în incinta sau în proximitatea de 300 de metri a unui așezământ de învățământ, inclusiv în campusurile aferente acestuia, unor locuri de joacă de copii, unor așezăminte de cultură, sănătate, cu caracter sociale, de culte religioase și alte asemenea”.

Aceeași propunere a mai avut în prim-plan și modificarea articolului 15, alineatul 2), litera c1) „prin expresia loc de joacă pentru copii se înțelege orice spațiu închis sau în aer liber destinat utilizării de către copii”.