Crescătorii de porci din România trebuie să respecte un nou set de reguli și interdicții, după ce Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a dat un nou ordin în acest sens.

Astfel, românii care cresc porci în propria gospodărie nu au voie să îi vândă, în timp ce animalele vor trebui declarate la Primărie.

Totul este prevăzut într-un ordin publicat în dezbatere publică pe site-ul ANSVSA. Așadar, documentul încă nu este în vigoare, el trebuie mai întâi publicat în Monitorul Oficial.

Fermele de porcine necomerciale trebuie să îndeplinească o serie de condiții și cerințe de biosecuritate, după cum prevede noul ordin. Această categorie cuprinde exploatațiile de subzistență non-profesionale înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA), deținute de persoane fizice și în care porcii sunt crescuți pentru îngrășare și sacrificare în vederea consumului familial.

Condițiile care trebuie respectate de către gospodari

În ordinul anterior menționat, ANSVSA spune că gospodarii vor trebui să respecte aceste condiții:

  • porcinele trebuie identificate individual și înregistrate în SNIIA
  • exploatația trebuie să fie controlată sanitar veterinar
  • animalele trebuie să fie înregistrate și la Registrul agricol la UAT-ul de care aparține exploatația
  • comercializarea animalelor va fi interzisă, la fel și produsele care provin de la acestea

Gospodarii trebuie să respecte cerințe de biosecuritate

Noul ordin stipulează că purceii trebuie să fie ținuți în spații închise pentru a-i împiedica să intre în contact cu porcii din alte ferme sau cu animale sălbatice.

În plus, adăposturile pentru porci trebuie să fie construite în așa fel încât să faciliteze curățarea și dezinfectarea. Fermierii trebuie să se asigure că pot curăța și dezinfecta mâinile și pantofii atunci când intră sau când ies din locurile unde sunt ținuți purceii.

Ordinul mai arată că fermierii trebuie să își schimbe încălțămintea atunci când intră și ies din spațiile unde sunt ținuți purceii și să folosească o tăviță cu dezinfectant pentru dezinfecția încălțămintei la intrarea în adăpostul de porcine, potrivit agrointel.ro.

Acestea, însă, nu sunt singurele reguli pe care le au respectat:

  • accesul vizitatorilor în spațiile unde sunt crescute porcinele trebuie limitat
  • accesul în spaţiile cu porcine trebuie interzis timp de minim 48 de ore pentru cei care au avut contact cu mediul silvatic sau cu alți porci domestici din alte exploatații de porcine (aici nu intră personalul sanitar veterinar)
  • asigurarea împrejmuirii și protecția spațiilor în care sunt ținute furajele
  • hrănirea purceilor cu nutrețuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare
  • utilizarea paielor pentru așternut doar după o perioadă de 90 de zile de la recoltare
  • resturile menajere care conțin urme de carne/produse din carne de porc/mistreț, și în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu se administrează în hrana porcilor.