Devine complet interzis în România! Senatul a dat undă verde. Se aplică în toată țara

În cursul zilei de miercuri, 28 septembrie, Senatul a adoptat proiectul de lege care prevede ca autoritățile din România au interzis să achiziționeze produse și servicii software de tip antivirus din Federația Rusă. Proiectul, care a fost adoptat cu 108 voturi „pentru” și o abținere, a fost inițiat de către Executiv.

Astfel, la 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Autoritatea pentru Digitalizarea României, Directoratul Național de Securitate Cibernetică, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Telecomunicații Speciale vor ajuta la deconectarea și dezinstalarea serviciilor deja achiziționate sau deja instalate.

Autoritățile anunță că această măsură este una temporară și vine pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia, începând cu data de 24 februarie 2022. De asemenea, autoritățile mai spun că proiectul de lege va produce efecte pe întreaga durată a invaziei Rusiei, până la data semnării unui tratat de pace sau a unui acord permanent de armistițiu care să consfințească integritatea teritorială a țării conduse de Volodimir Zelenki.

De asemenea, acest proiect de lege urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Proiectul s-a aflat pe masa Guvernului la ședința din 14 septembrie

„Proiectul stabileşte cadrul juridic şi instituţional în vederea interzicerii achiziţionării şi utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice, de la nivel central şi local, a produselor şi serviciilor software de tip antivirus provenind direct sau indirect din Federaţia Rusă sau de la un operator economic aflat sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau juridice din Federaţia Rusă”, se arată în proiectul de lege.

Cei care nu respectă legea vor fi sancționați contravențional cu sume cuprinse între între 50.000 – 200.000 lei.

„În contextul războiului de agresiune asupra Ucrainei, tot mai multe state membre ale Uniunii Europene au emis recomandări sau acte normative cu caracter imperativ prin care au impus propriilor lor autorităţi şi instituţii publice să schimbe soluţiile antivirus dacă le folosesc pe cele de la Kaspersky Lab, deoarece există riscul ca Rusia să exploateze aceste soft-uri într-un atac cibernetic. Spre exemplu, Autoritatea germană BSI (Federal Office for Information Security) avertizează că riscul poate fi mai mare pentru companiile din domeniul infrastructurilor esenţiale”, prevede expunerea de motive.