Devine obligatoriu în România! Oamenii care nu vor respecta această regulă vor fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 1.000 de lei și 4.000 de lei. Iată despre ce este vorba mai exact.
Românii vor primi amenzi între 1.000 de lei şi 4.000 de lei dacă depășesc volumul de lemne transportate
Luni, 24 aprilie 2023, plenul Senatului a adoptat un proiect iniţiat de parlamentari neafiliaţi, ce prevede modificarea unor articole din Legea privind Codul Silvic, ci anume reducerea volumului de material lemnos care poate fi transportat fără documente specifice de transport pentru prevenirea şi combaterea recoltării ilegale a lemnului.
Potrivit unui amendament admis, amenzile prevăzute pentru depăşirea volumului de material lemnos transportat fără documente specifice de transport sunt:
- 1.000 lei – 2.000 lei pentru un volum cuprins între 0,1 si 1,5 mc, inclusiv;
- 2.000 lei – 4.000 lei pentru un volum cuprins între 1,51 şi 3 mc, inclusiv;
- 4.000 lei – 6.000 lei pentru un volum cuprins între 3,01 şi 5,00 mc, inclusiv;
- 2.000 lei – 4.000 lei pentru un volum cuprins între 0,1 şi 3,00 mc, inclusiv, în cazul transportului de cherestea.
În plus, modificarea textului de act normativ prevede și confiscarea materialului lemnos în cauză.
„Dacă se constată o diferenţă de cel mult 5 mc, inclusiv, sau o diferenţă de cel mult 3 mc, inclusiv, în privinţa cherestelei, cu luarea în considerare a toleranţelor admise, sunt aplicabile prevederile prezentei legi”, prevede alt amendament.
În expunerea de motive scrie că scăderea nivelului limitei volumului de material lemnos ce poate fi transportat fără documentele specifice de transport, până la care fapta constituie contravenţie, scădere vizată de proiect, are impact asupra prevenirii şi combaterii recoltării ilegale a lemnului, „ţinând cont de faptul că numărul de transporturi de lemn la nivel naţional depăşeşte cifra de 4 milioane (ce se pot realiza în 365 de zile/an, plecând din peste 150.000 de locaţii răspândite în 7 milioane de hectare şi care se desfăşoară de-a lungul a sute de mii de kilometri de drumuri căre alte sute de mii/milioane de destinaţii)”.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46 din 19 martie 2008 privind Codul Silvic şi a Legii nr. 171 din 16 iulie 2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice va fi supusă dezbaterii Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz
Importurile de lemn vor fi interzise în UE, dacă lemnul provine din terenuri defrișate
Cu câteva zile în urmă, oficialii europeani au anunțat că importarea în Uniunea Europeană (UE) a unor produse derivate din vite, cacao, cafea, ulei de palmier, soia, lemn, cauciuc, cărbune din lemn şi hârtie imprimată va fi interzisă dacă aceste produse provin de pe terenuri defrişate.
Nu vor fi interzise, însă, importurile din anumite state sau de anumite mărfuri. Companiile vor putea vinde produse în UE doar dacă furnizorul lor a emis o „declaraţie de diligenţă” care să ateste că produsul nu provine de pe terenuri defrişate şi nu a condus la degradarea pădurilor, inclusiv a pădurilor primare de neînlocuit, după 31 decembrie 2020.
Noua lege a fost adoptată cu 552 de voturi PRO, 44 de voturi CONTRA şi 43 de abţineri. Această reglementare are drept obiectiv lupta împotriva schimbării climatice şi protejarea biodiversităţii.