Sancțiuni dure pentru interzicerea participării elevilor la activitățile educaționale

Interzicerea participării beneficiarului direct la activităţile educaţionale, din culpa părintelui sau a reprezentantului legal, se va sancţiona cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 5.000 de lei. Un amendament în acest sens, propus de către PNL, a fost aprobat, marţi, în Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor, în cadrul dezbaterilor privind proiectul legii învăţământului preuniversitar.

O altă propunere aprobată în cadrul comisiei prevede că finanţarea centrelor comunitare de învăţare permanentă se face din fonduri publice şi private. Toate veniturile obţinute de centrele comunitare de învăţare permanentă sunt venituri proprii şi rămân la dispoziţia acestora.

De asemenea, în baza unei propuneri a USR, cel târziu începând cu 1 ianuarie 2027, înscrierea la concursul pentru ocuparea posturilor didactice se va realiza exclusiv în format online.

În vederea ocupării prin concurs naţional unic, catedra este constituită din cel puţin o jumătate de normă didactică de predare. Procedura de constituire a posturilor didactice la nivelul sistemului de învăţământ preuniversitar se aprobă prin ordin al ministrului Educaţiei.

În învăţământul preuniversitar poate funcţiona şi personal de specialitate din alte domenii de activitate, denumit personal didactic de predare asociat. Prin personal didactic asociat se înţelege personalul de specialitate din alte domenii de activitate cu specializare/calificare corespunzătoare postului, prevede un amendament aprobat la propunerea PSD.

Totodată, personalul administrativ este parte integrantă a familiei ocupaţionale „Învăţământ” îşi desfăşoară activitatea în baza Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Acuzații la adresa ministrului Educației

USR a susţinut acordarea dreptului fiecărei şcoli de a putea decide ce profesori angajează, dar amendamentele nu au fost susţinute de către majoritate. USR a reproşat ministrului Ligia Deca şi coaliţiei PSD-PNL faptul că „refuză orice reformă importantă” pentru Educaţie.

„Modernizarea învăţământului românesc nu se poate face fără a lăsa şcolilor libertatea de a angaja profesori performanţi şi dedicaţi meseriei. Parlamentarii USR au depus amendamente pentru a acorda mai multă putere la nivelul şcolilor, dar şi pentru depolitizarea funcţiilor de conducere din sistemul de educaţie, toate fiind respinse de PSD şi PNL. Dacă ar fi fost acceptate amendamentele USR, şcoala românească ar fi încetat să mai fie o feudă controlată politic”, se arată într-un comunicat al USR.

Reprezentanţii formaţiunii au susţinut ca funcţiile de conducere, îndrumare şi control din sistemul de învăţământ să fie incompatibile cu orice funcţie de conducere din partidele politice, precum şi cu funcţiile de consilier local sau judeţean, dar propunerile nu au avut susţinerea majorităţii.