Devine complet interzis în statele UE! Intră în vigoare și în România

supermarket, alimente, mâncare, produse alimentare, alimente de bază, magazin alimentar

SURSA FOTO: Dreamstime

O propunerea a Comisiei Europene a fost aprobată miercuri de toate statele membre. Aceasta vizează folosirea anumitor substanțe pentru alimente. Despre ce este vorba?

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat miercuri o propunere a Comisiei Europene de a nu reînnoi autorizația pentru opt arome de fum pentru alimente. După o perioadă de eliminare treptată, utilizarea acestor arome nu va mai fi permisă în UE.

Vor fi eliminate opt arome de fum pentru alimente

Deciziile relevante se bazează pe evaluările științifice efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a concluzionat că, pentru toate cele opt arome de fum evaluate, preocupările legate de genotoxicitate sunt fie confirmate, fie nu pot fi excluse, transmite Comisia într-un comunicat.

Avizul EFSA se bazează pe o metodologie actualizată, evaluând noile date prezentate de solicitanți. Avizul se referă la aromele specifice care pot fi adăugate în alimente, și nu la alimentele în sine.

În urma unor discuții ample cu statele membre și cu părțile interesate, regulamentul stabilește diferite perioade de eliminare treptată pentru a da timp producătorilor și operatorilor să se adapteze la noile norme.

În cazul în care se utilizează pentru a înlocui afumarea tradițională (de exemplu, jambon, pește, brânzeturi), perioada de eliminare treptată este de 5 ani.

Pentru cazurile în care substanțele sunt adăugate pentru a da o aromă suplimentară (de exemplu, supe, chipsuri, sosuri), perioada de eliminare treptată va fi de 2 ani. Regulamentul va fi adoptat în mod oficial de către Comisie Europeană în următoarele săptămâni, urmând să intre în vigoare în cursul acestei primăveri.

SURSA FOTO: Dreamstime

Aromele de fum sunt reglementate separat de alte arome în UE

Afumarea este o metodă utilizată în mod tradițional pentru a ajuta la conservarea anumitor alimente, cum ar fi peștele, carnea și produsele lactate. Procesul de afumare modifică, de asemenea, aroma alimentelor.

Ca alternativă la afumarea tradițională, se pot adăuga arome de fum în alimente pentru a le da o aromă de fum. De asemenea, acestea pot fi adăugate la alimente care nu sunt afumate în mod tradițional (cum ar fi supele, sosurile sau produsele de cofetărie). Aromele de fum sunt produse printr-un proces de ardere a lemnului numit piroliză.

Aromele de fum sunt reglementate separat de alte arome în Uniunea Europeană, deoarece constau în amestecuri complexe de substanțe care ridică probleme de siguranță diferite.