Alegeri prezidențiale 2024. Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale din acest an va începe vineri, 25 octombrie 2024, la ora 00:00, şi se va încheia sâmbătă, 23 noiembrie 2024, la ora 7:00. În rândurile următoare, aveți lista candidaților pentru funcția de președinte al României, calendarul campaniei electorale și regulile sale.
Alegeri prezidențiale 2024. Vineri, 25 octombrie 2024, începe campania electorală pentru primul tur
Alegeri prezidențiale 2024. Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale din acest an va începe vineri, 25 octombrie 2024, la ora 00:00. Ea se va încheia pe data de 23 noiembrie 2024 (sâmbătă), la ora 07:00.
Alegerile prezidențiale vor avea loc propriu-zis pe data de 24 noiembrie 2024 (duminică) (primul tur) și pe 8 decembrie (duminică) 2024 (al doilea tur).
Lista candidaților pentru funcția de președinte al României
Votanții vor avea de ales între 14 candidați, 10 fiind propuși de partide politice și o organizație a minorităților naționale, 4 fiind candidați independenți:
- Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională;
- Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
- George-Nicolae Simion – Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR);
- Cristian-Vasile Terheş – Partidul Naţional Conservator Român;
- Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvaţi România (USR);
- Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie;
- Ion-Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat (PSD);
- Nicolae-Ionel Ciucă – Partidul Naţional Liberal (PNL);
- Silviu Predoiu – Partidul Liga Acţiunii Naţionale.
- Ludovic Orban – Forţa Dreptei;
- Mircea-Dan Geoană – candidat independent;
- Cristian Diaconescu – candidat independent;
- Călin Georgescu – candidat independent;
- Ana Birchall – candidat independent.
Regulile specifice campaniei electorale
Pentru campania electorală, Biroul Electoral Central a stabilit câteva reguli. De exemplu, este interzis să se ofere promisiuni de beneficii sau recompense pentru a încuraja oamenii să voteze.
Primarii sunt responsabili pentru a proteja afișele și materialele de campanie care sunt amplasate în locuri autorizate, ajutați de poliția locală sau, în unele zone unde nu există poliție locală, de Ministerul Afacerilor Interne. De asemenea, pentru alegerile din 2024, primarii vor oferi panouri de afișaj separate pentru candidații la președinție, diferite de cele pentru alegerile la Senat și Camera Deputaților din acest an.
Fiecare candidat are voie să pună un singur afiș electoral pe fiecare panou.
Afișele care imită culorile drapelului României sau ale altor țări sunt interzise.
De asemenea, nu se pot folosi mașini care au pe ele reclame sau imagini cu candidați, nu se pot difuza materiale audio în mișcare sau staționare, și nu se pot organiza spectacole, focuri de artificii sau alte activități care implică bannere, corturi, steaguri sau ecrane publicitare. Practic, tot ce nu este specificat în lege ca fiind permis este interzis.
După ce campania electorală se încheie, este interzis să mai continui cu promovarea. Aceasta înseamnă că nu poți să mai afișezi, să distribui sau să difuzezi materiale electorale sau mesaje legate de alegerile prezidențiale din 2024. De asemenea, nu poți încuraja alegătorii să voteze sau să nu voteze pentru anumiți candidați.
Dacă după campanie rămân pe internet sau pe rețelele sociale conținuturi legate de alegeri, dar care nu mai sunt promovate plătit, acestea nu sunt considerate continuarea propagandei electorale.
Totuși, continuarea campaniei electorale pentru alegerile la Senat și Camera Deputaților, după încheierea campaniei pentru președinte, este permisă.
Între încheierea campaniei și vot, organizatorii de evenimente și participanții nu au voie să facă acțiuni de promovare electorală.