Devine interzis în toată România! O parte dintre români vor fi afectați de decizia care ar urma să se aplice în viitor. Este vorba despre cei care iubesc hainele de blană. Ele vor dispărea complet de pe piața din România.
O lege care se discută acum în Parlament va interzice ca această piesă vestimentară să mai poată fi achiziționată. Actul normativ a trecut, deja, de Senat şi se află în dezbatere la Camera Deputaților. O dată ce va fi implementată această măsură, România va fi parte a țărilor – 19 state europene la număr în acest moment – care au interzis creşterea animalelor pentru industria vestimentară.
Industria afectată a reacționat vehement
Decizia a stârnit deja reacția celor din industria vizată de această interdicție.
„Această lege va afecta aceste familii care trăiesc generaţie din generaţie din acest business.
Această lege va putea pune România în situaţia de a plăti daune de zeci de milioane de euro celor afectaţi”, a declarat Daniel Mărgărit, Preşedintele Asociaţiei Române a Blănurilor, citat de Observatornews.ro.
Asociaţiile pentru protecţia animalelor insistă pentru lege
În schimb, asociaţiile pentru protecţia animalelor sunt încrezătoare că legea va pune capăt exploatării animalelor.
„E un apel la bun-simţ, normalitate şi responsabilitate. Sunt considerente de mediu, sunt considerente de sănătate publică, sunt 1000 de motive pentru ca aceste ferme să devină de domeniul trecutului. Am văzut condiţiile. Ne-am convins că sunt aceleaşi condiţii groaznice de oriunde în lume”, a declarat Andreea Roseti, reprezentant ONG, conform aceleași surse.
Industria blănurilor este într-un declin constant
Trebuie spus că românii care iubesc hainele din blănuri preferă să le achizioneze din afara țării. Conform statisticilor, în România industria blănurilor este într-un declin constant. În 2013, valoarea acestor mărfuri exportate a depășit 1,5 milioane de euro. În 2021, cifra nu a atins un milion de euro.
În ultimii ani, la presiunea activiştilor pentru drepturile animalelor, industria modei a renunţat progresiv la blănurile naturale. Printre brandurile care au început să excludă blănurile naturale se numără casele italiene Gucci, Versace şi Prada, cele britanice Burberry, Vivienne Westwood şi Alexander McQueen, şi cele americane Donna Karan, DKNY şi Michael Kors, precum şi cele franceze Jean-Paul Gaultier şi Balenciaga.
Conform unor cercetări de piață realizate în 2020, un procent covârșitor, de 93% dintre britanici au spus că refuză să poarte blănuri naturale. UHn sondaj realizat de Research Co a arătat tot atunci că 71% dintre americani se opun sacrificării animalelor pentru blănurile lor. Israel a devenit prima ţară din lumea arabă care a interzis vânzările de blănuri naturale pentru industria modei.