Începutul noului an școlar va fi marcat de intrarea în vigoare a noilor legi ale învățământului. Astfel, părinții trebuie să știe că noile reguli le limitează accesul în școli, iar unitățile de învățământ pot stabili mai multe regulamente interne.
Noua lege a Educației stabilește condițiile în care părinții sau însoțitorii elevilor pot avea acces în incinta școlilor. Această posibilitate este limitată, iar unitățile de învățământ pot stabili mai multe regulamente.
Noua lege restricționează accesul părinților în incinta școlilor
Mai precis, accesul părinților, tutorilor sau reprezentanților legali ai elevilor este permis în incinta unităților de învățământ dacă sunt îndeplinite mai multe condiții, în concordanță cu procedura de acces prevăzută în regulamentul de organizare și funcționare al unității.
Este vorba despre următoarele condiții:
- a fost solicitat sau a fost programat pentru o discuție cu un cadru didactic sau cu directorul ori directorul adjunct al unității de învățământ;
- desfășoară activități în comun cu cadrele didactice;
- depune o cerere sau alt document la secretariatul unității de învățământ;
- participă la acțiuni organizate de părinți, aprobate de conducerea unității de învățământ.
De asemenea, accesul părinților, tutorilor sau reprezentanților legali ai elevilor este permis în incinta unităților de învățământ în alte situații speciale prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare al unității.
Prevederea este asociată dreptului cadrelor didactice la siguranță în exercitarea actului educațional
Amintim că prevederea este asociată dreptului cadrelor didactice „la siguranță în exercitarea actului educațional și nu poate fi perturbat în timpul desfășurării activității didactice”.
Mai mult, o astfel de măsură era prevăzută și în anii anteriori. Este vorba despre Regulamentul-cadru de organizare a unităților de învățământ preuniversitar, care preciza și faptul că părinții din ciclul primar au obligația să însoțească elevii „până la intrarea în școală”.
Părinții trebuie să aibă în vedere mai multe informații
În altă ordine de idei, părinții trebuie să aibă în vedere mai multe informații. Un alt subiect important este alocația, care reprezintă un drept al copiilor cu vârstă de până la 18 ani și asigură sprijinul necesar pentru îngrijirea și educația lor.
Părinții trebuie să aibă în vedere actele necesare pentru obținerea alocației. Este vorba despre următoarele documente:
- cerere alocație de stat;
- carte de identitate /BI părinti;
- certificat de naștere copil;
- certificat de căsătorie sau livret de familie actualizat;
- hotărâre de încredințare, dacă este cazul;
- hotărâre de adopție, dacă este cazul;
- extras de cont pe numele titularului, în cazul în care alocația se va vira într-un cont bancar.