Cu toate acestea, Germania a fost zguduită anul acesta de două scandaluri de corupție, ambele vizând mari companii din industria auto: Daimler și Ford. Deși au în spate povești diferite, cele două scandaluri au un punct comun: darea de mită.
Scandalul "mita de la Daimler" a făcut valuri în presa străină la mijlocul acestui an, iar informațiile privind scandalul de la Ford au apărut ieri.
Locuinţele şi birourile angajaţilor şi furnizorilor Ford Motor din oraşele germane Koln şi Leverkusen au fost verificate ieri de procurori, din cauza acuzaţiilor de fraudă şi luare de mită.
Angajaţii diviziei Ford responsabili pentru remodelarea unităţilor de producţie ar fi acceptat bani de la partenerii de afaceri ai producătorului auto american, în schimbul cărora au aprobat facturi prin care au suprataxat Ford, a anunţat purtătoarea de cuvânt a procuraturii din Koln, Christina Pohlen.
În luna mai, compania Daimler fusese acuzată de dare de mită pentru obținerea într-un mod fraudulos a unor contracte importante. România apărea la un moment dat pe lista unor state unde Daimler ar fi dat mita.
Cu toate acestea, Opens external link in new windowGermania este una dintre cele mai puțin corupte state din Europa, dar se plasează sub state precum Irlanda sau Islanda, într-un top care plasează România, de exemplu, pe locul 69.
DEZBATERE:
Credeți că Germania riscă să devină tot mai coruptă sau cele două scandaluri sunt niște cazuri izolate?