Devine gratuit în România. Este o veste imensă pentru acești români. S-a produs schimbarea

CNAS card de sanatate

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

CNAS anunță extinderea serviciilor medicale pentru românii neasigurați, oferind acum acces la tratamente de ultimă generație. În plus, lista medicamentelor compensate a fost extinsă, acoperind noi terapii vitale. Care sunt acestea?

CNAS anunță noi beneficii în sănătate pentru persoanele neasigurate

Românii care nu sunt asigurați la sistemul public de sănătate vor beneficia de diagnosticare și tratament pentru cancer din fonduri provenite de la Ministerul Sănătății, nu din contribuțiile asiguraților, a anunțat Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

În plus, testările pentru hepatitele cronice B și C, precum și pentru infecția cu HIV la gravide, vor fi acoperite tot din bugetul ministerului.

Dr. Valeria Herdea, președinta CNAS, a detaliat aceste măsuri într-o conferință de presă, prezentând bilanțul activității instituției după șase luni de mandat.

Dr. Valeria Herdea a informat că modificările recente ale Contractului-cadru și ale Normelor metodologice, alături de actualizările actelor normative aferente, au introdus noi pachete de servicii pentru persoanele asigurate și neasigurate.

Aceste servicii sunt destinate în special identificării afecțiunilor severe, inclusiv cancerele, hepatitele cronice B și C, și HIV/SIDA în rândul gravidelor.

De asemenea, schimbările includ măsuri conforme cu Planul național de prevenire și combatere a cancerului, conform responsabilităților atribuite CNAS.

„Prin modificarea şi completarea Contractului-cadru şi a Normelor metodologice de aplicare a acestuia, precum şi a actelor normative subsecvente, s-au introdus noi pachete de servicii de care pot beneficia persoanele asigurate şi neasigurate pe principalele paliere de asistenţă medicală, în scopul depistării unor afecţiuni grave, respectiv cancerele, hepatitele cronice B şi C, iar la gravidă şi HIV/SIDA. Unele dintre modificări vizează implementarea măsurilor care revin CNAS în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România”, a precizat Herdea.

2 milioane de persoane nu sunt asigurate din punct de vedere medical

Ea a indicat că numărul total al persoanelor neasigurate se ridică la 2 milioane, dintre care aproximativ 900 au solicitat consultații la medicul de familie.

Președinta CNAS a anunțat extinderea listei medicamentelor compensate cu 28 de noi medicamente, inclusiv 22 complet noi.

Aceste medicamente acoperă o gamă variată de afecțiuni, precum hepatita virală cronică D, scleroza multiplă, și diverse probleme reumatologice și dermatologice.

De asemenea, sunt incluse tratamente pentru bolile oftalmologice, insuficiența renală cronică înainte de dializă, și patologii onco-hematologice, inclusiv anumite tipuri de cancer și afecțiuni rare precum deficitul de leptină.

În plus, au fost extinse indicațiile terapeutice pentru alte șase medicamente deja incluse pe listă.

Valeria Herdea a subliniat că au fost elaborate și aprobate noi protocoale terapeutice pentru prescriere, în conformitate cu actualizarea listei de medicamente și deciziile Agenției Naționale a Medicamentului privind medicamentele deja rambursate.

SURSA FOTO: Dreamstime

Au fost efectuate patru actualizări ale Ordinului MS/CNAS nr. 564/499/2021.

„Au fost elaborate, actualizate şi aprobate protocoalele terapeutice de prescriere în acord cu actualizarea Listei de medicamente şi cu deciziile de adăugare necondiţionată emise de Agenţia Naţională a Medicamentului pentru medicamentele aflate deja în rambursare, fiind efectuate patru actualizări ale Ordinului MS/CNAS nr. 564/499/2021. S-au reluat procesele de negociere pentru 67 de medicamente incluse condiţionat în rambursare în baza contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat.

Prin renegocierea unor contracte cost-volum se asigură accesul unor noi subgrupuri populaţionale cu afecţiuni oncologice (tumori solide) şi hemofilie la tratamente de ultimă alternativă terapeutică (ex: terapie adjuvantă melanom stadiul IIB-IIC, terapie adjuvantă cancer mamar HER 2 negativ, neoplasm bronho-pulmonar -NSCLC- inclusiv terapie adjuvantă)”, a transmis Valeria Herdea.

CNAS are în evidență 16.764.725 de persoane asigurate

Conform datelor disponibile, Casa Națională de Asigurări de Sănătate are în evidență 16.764.725 de persoane asigurate.

Dintre acestea, 6.238.119 sunt contribuabili activi, iar 10.526.606 sunt neplătitori, inclusiv pensionari, copii în școli și alte categorii de persoane scutite de plată.

Herdea a explicat că, deși anumite aspecte nu sunt exclusiv de competența Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, aceasta are responsabilitatea principală pentru problemele de sănătate ale românilor.

În plus, Ministerul Sănătății contribuie și el la prevenție, oferind astfel un suport adițional.

„Nu toate sunt apanajul Casei de Asigurări, însă problemele de sănătate ale românilor sunt apanajul CNAS. De asemenea, şi la Ministerul Sănătăţii se derulează activităţi de prevenţie, deci există şi de acolo un sprijin”, a mai declarat Herdea.