Cerșetoria ar putea deveni interzisă în Suedia
Cerșetoria ar putea deveni interzisă în Suedia! Guvernul de centru-dreapta de la Stockholm, împreună cu partidul de extremă-dreapta Democrații Suediei, examinează posibilitatea de a interzice această practică la nivel național. În ultimii 10 ani, fenomenul a căpătat amploare, odată cu sosirea cetățenilor din alte țări ale Uniunii Europene, inclusiv din România.
„Acest lucru este bun și absolut necesar. Cerșetoria a fost rară în Suedia până la începutul anilor 2010, când mulți cetățeni UE au venit din alte țări în Suedia pentru a cerși”, a declarat Linda Lindberg, liderul democraților suedezi, în timpul unei conferințe de presă, luni, 30 septembrie.
Cerșetoria a condus la o creștere a infracțiunilor, care devin din ce în ce mai frecvente și mai sofisticate. Datele dinainte de pandemia COVID-19 arată că în Suedia se aflau aproximativ 4.000 de cerșetori originari din România, majoritatea dintre ei fiind romi.
„În opinia noastră, nu este rezonabil ca oamenii să traverseze jumătate din Europa pentru a cerși în fața magazinelor noastre”, a adăugat Lindberg, precizând că interdicțiile privind cerșitul au mai existat în Suedia.
Partidul Democraților Suedezi, care susține guvernul din afară, a promis interzicerea cerșetoriei în timpul campaniei electorale. Acum, a fost desemnată o persoană care va verifica modalitățile de implementare a acestei măsuri, asigurându-se că nu se încalcă drepturile omului. Concluziile acestei evaluări trebuie prezentate în Parlamentul din Suedia până la sfârșitul lunii iunie 2025, potrivit Politico.
Deși unii membri ai Partidului Liberal din opoziție se opun interzicerii cerșetoriei, lidera Democraților Suedezi, Linda Lindberg, este optimistă că până vara viitoare va putea obține sprijin și din partea altor partide.
Amendă pentru cei care dau bani cerșetorilor
Și în România se iau măsuri pentru a combate cerșetoria. Mai exact, autoritățile din Baia Mare a decis să impună sancțiuni persoanelor care oferă bani cerșetorilor.
Poliția locală a început să informeze cetățenii că, începând de săptămâna viitoare, aceștia riscă amenzi de până la 1.500 de lei dacă nu respectă noile reglementări. Scopul acestei măsuri este de a diminua fenomenul cerșetoriei, care a crescut semnificativ în ultimii ani, conform declarațiilor oficialilor locali.
În plus, polițiștii din Baia Mare au început deja o campanie de informare a cetățenilor cu privire la hotărârea Consiliului Local. Afișe explicative au fost instalate pe principalele bulevarde ale orașului. Mai multe puteți citi aici.