Devine ilegal în România

Mai multe produse alimentare pe care elevii le consumă la școală ar urma să nu mai poată fi vândute în apropierea școlilor. Concret, Ministerul Sănătății dorește ca alimentele periculoase pentru copii să fie interzise de la vânzare pe o rază de 500 de metri în jurul unităților de învățământ.

Printre aceste alimente se numără pizza, merdenele, prăjituri și sucuri.

Elevii unui colegiu din Capitală au precizat că își cumpără mâncare de la magazinele din apropierea școlii. O elevă a precizat că în curtea liceului este o furgonetă care, săptămânal, are alt meniu. Uneori se vând burgeri, alteori cartofi prăjiți sau pizza.

De asemenea, un alt elev a preciza că bea destul de mult sucuri, iar atunci când a venit vorba de sandvişuri a spus că le preferă și pe cele cu sos și pe cele fără.

Totuși, părinții spun că măsura este ineficientă pentru că este greu să-i controlezi pe comercianți.

”Consider că este o măsura ineficientă este foarte greu să controlezi comercianţii. Avem de a face şi cu mari retaileri nu prea văd cum s-ar putea aplica şi mai ales cine ar verifica permanent dacă se respectă o astfel de măsura”, spune Iuliana Constantinescu, Federaţia Părinţilor.

elevi, școală, burse școlare, mame minore
SURSA FOTO: Dreamstime

Se vor aplica sancțiuni

Cristina Pelin, director executiv al DSP Bucureşti, a declarat că ei acţionează şi la sesizare şi au şi controale tematice date de Ministerul Sănătăţii.

Ea a subliniat că în cazul în care nu se respectă măsurile pe care le-au impus, există posibilitatea suspendării activităţii. Totuși, subliniază că au autoritatea de a închide complet.

DSP a efectuat ultimul control anul trecut, în urma căruia agenţii economici au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 14 mii de lei.

În plus, au fost retrase de la comercializare 2 kilograme de produse şi 7 litri de băuturi răcoritoare.

Magazin
SURSA FOTO:unsplash.com/ Fikri Rasyid

Pachetul de acasă, cea mai bună soluție

Medicii spun că cea mai bună soluție este mâncare pe care părintele o pregătește acasă.

Anca Hâncu, medic nutriţionist, a precizat că este riscant, până la vârsta de 12 ani, ca cei mici să fie lăsați să aleagă singuri ce mănâncă.

Ea spune că există alimente extrem de bogate în calorii, zahăr şi grăsimi saturate. Ele pot conduce la exces caloric, obezitate, hipertensiune, boli cardiovasculare şi chiar diabet.