Decizia vine ca urmare a apariției unor focare ale febrei aftoase în Slovacia și Ungaria din luna martie, cu riscuri semnificative de contaminare.
Apariția febrei aftoase face ravagii
Febra aftoasă, o boală virală extrem de contagioasă, afectează animalele biungulate precum bovinele, ovinele, caprinele și porcii.
Deși boala nu afectează oamenii, ea provoacă pierderi economice grave din cauza măsurilor drastice de eradicare, ce pot include sacrificarea animalelor infectate și restricționarea comerțului cu produse de origine animală.
Măsuri preventive implementate
Printre măsurile luate de autoritățile române pentru a preveni introducerea bolii în România se numără interdicția achiziționării de animale vii, furaje, paie și alte produse provenind din zonele afectate. De asemenea, toate transporturile de animale vii din alte state vor fi monitorizate atent, iar animalele importate vor fi izolate într-o carantină de 21-30 zile, perioadă în care vor fi atent supravegheate de personal veterinar.
Fermierii sunt obligați să instaleze puncte de dezinfecție în ferme, atât pentru vehiculele care intră, cât și pentru persoanele care au acces. Este recomandată utilizarea dezinfectanților virucizi pentru a preveni contaminarea, iar accesul în exploatații va fi limitat la minimum necesar. Evenimentele și piețele pentru animale din speciile sensibile sunt suspendate pentru a evita posibile focare de contaminare.
Măsuri suplimentare de protecție
În plus, fermierii trebuie să actualizeze planurile de biosecuritate și să întocmească planuri de urgență pentru gestionarea unui eventual focar. Orice suspiciune de febră aftoasă trebuie raportată imediat autorităților pentru o evaluare rapidă și o intervenție eficientă. Transporturile de furaje și produse din carne din afaceri din afaceri din afaceri din afaceri din afaceri din afaceri
Vacile, porcii și oile sunt cele mai expuse animale la contactarea febrei aftoase
Febra aftoasă, o boală care afectează în principal vacile, porcii și oile, a fost depistată, în ianuarie, în Germania și recent în Ungaria. Boala a dus la restricții de importuri de animale vii, de carne și de lactate în România.
Pe 7 și 11 martie, autoritățile române au anunțat câteva măsuri de prevenire a răspândirii febrei aftoase în România.
Asta după ce, în Ungaria, a fost depistat recent un focar într-o fermă de vaci din apropierea orașului Gyor, din nord-vestul țării, lângă frontiera cu Slovacia.
În ianuarie un alt focar a fost depistat într-o fermă de bivoli de lângă Berlin, în Germania.
Este o revenire a febrei aftoase în Europa după câteva decenii. În Germania, focarul a fost depistat din nou după 36 de ani, iar în Ungaria după aproximativ 50 de ani.