Devine interzis în România! Uniunea Salvați România (USR) a depus un proiect de lege prin care dorește să interzică aceste locații în anumite zone. Despre ce este vorba?
Un proiect de lege propus include prevederi care să interzică sălile de jocuri de noroc în orașele cu mai puțin de 5.000 de locuitori și să interzică amplasarea acestora la parterul blocurilor sau la mai puțin de 300 de metri unul de celălalt în orașele mai mari a fost depus în Parlament.
Inițiatorii proiectului de lege urmăresc să reducă efectele nocive ale jocurilor de noroc asupra celor care participă la ele. În prezent, sălile de jocuri de noroc sunt omniprezente și frecvent supraaglomerate. De exemplu, în Voluntari, șapte săli de jocuri de noroc sunt situate pe o rază de 300 de metri și, potrivit rezidenților locali, sunt în mod constant pline.
”Sunt oameni care joacă sume mici și unii, nu toți, care joacă sume mai mari”, a spus o angajată de la o sală de jocuri de noroc.
Având în vedere că sunt mai multe astfel de săli în zonă, angajata a fost întrebată cum își aleg clienții sala de jocuri de noroc la care vin cel mai des, iar aceasta a spus că ”depinde care le place, sau le încearcă pe toate și la aia unde câștigă, la aia rămâne”.
Sălile de jocuri pot fi găsite și în orașele mai mici, iar unele dintre ele funcționează non-stop, 24 de ore pe zi. În România, în prezent, sunt în funcțiune peste 11.000 de agenții de pariuri sportive și 73.000 de aparate de joc.
Mai multe restricții pentru sălile de jocuri de noroc
În încercarea de a rezolva această problemă, USR a depus un proiect de lege care propune restricții pentru sălile de jocuri de noroc. Proiectul de lege recomandă ca orașele cu o populație mai mică de 5.000 de locuitori să nu aibă nicio sală de jocuri de noroc, în timp ce orașele mai mari nu ar trebui să le permită în clădirile rezidențiale sau la parterul proprietăților comerciale.
În plus, ar trebui să existe o distanță minimă de 300 de metri între sălile de jocuri de noroc.
Incidența ridicată a dependenței de jocurile de noroc în România a dus la rezultate tragice, statisticile arătând că 40% dintre dependenți au încercat să se sinucidă la un moment dat.
”Jocurile de noroc nu au ce căuta în mijlocul orașelor, nu în mijlocul satului. În Europa civilizată există legislație care reglementează acest lucru care scoate sălile de noroc în spații special amenajate lângă sau în orașe și doar acolo și funcționează foarte bine, taxele sunt la fel de mari”, spune deputatul USR, Tudor Pop.