Interzis în România! Alfred Simonis a făcut anunțul

Alfred Simonis, președintele Camerei Deputaților, a anunțat marți, pe 12 septembrie, că a depus în Parlament două proiecte prin care propune interzicerea comercializării băuturilor energizante şi a ţigărilor electronice către minori.

Social-democratul a argumentat că băuturile energizante reprezintă un adevărat pericol pentru sănătatea tinerilor. De asemenea, fenomenul utilizării țigărilor electronice de către elevi ia amploare.

„Am depus în Parlament două iniţiative legislative prin care dorim să interzicem comercializarea către minori a băuturilor energizante şi a ţigărilor electronice. Energizantele conţin substanţe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central şi reprezintă un real pericol pentru sănătatea copiilor”, a scris acesta pe Facebook.

Alfred Simonis a mai precizat că proiectul de lege privind ţigările electronice a venit ca urmare a discuţiilor cu reprezentanţii din sistemul de învăţământ care s-au plâns că fenomenul ia amploare în şcoli.

Cât despre ţigările electronice, acest proiect de lege a apărut în urma mai multor discuţii pe care le-am purtat în special cu reprezentanţi ai sistemului de învăţământ care s-au plâns de un adevărat fenomen care se petrece chiar în şcoli. Uşurinţa cu care se pot procura aceste ţigări este uluitoare,  a conchis deputatul PSD.

La solicitarea News.ro, reprezentanţii celui mai mare jucător din segmentul local de tutun au declarat că proiectul răspunde nevoii de a împiedica accesul minorilor la toate produsele cu nicotină.

„Salutăm acest proiect legislativ care, prin interzicerea comercializării ţigaretelor electronice către minori, răspunde nevoii reale de împiedicare a accesului minorilor la toate produsele cu nicotină, nu doar la cele din tutun. În cei 26 de ani de prezenţă în România, BAT a desfăşurat continuu proiecte de conştientizare a acestei responsabilităţi în derularea practicilor comerciale, pentru că ne dorim ca toţi partenerii noştri comerciali să înţeleagă nevoia de a arăta toleranţă zero faţă de comercializarea produselor cu nicotină către minori. Ne bucurăm că şi în acest an peste 32.000 de magazine s-au alăturat campaniei noastre şi vom continua acest demers pentru rezultate cât mai concrete”, a declarat pentru News.ro Ileana Dumitru, directorul juridic şi relaţii publice al Ariei Europa de Sud-Est din cadrul BAT.

Țigările electronice, interzise în Franța

Țigările electronice de unică folosinţă vor fi interzise în Franța! Anunțul a fost făcut pe 3 septembrie de către premierul Franței, Elisabeth Borne.

„Este o chestiune importantă de sănătate publică. Guvernul de la Paris alcătuieşte în această perioadă planuri ce vizează un program naţional de luptă împotriva fumatului, un flagel care cauzează aproximativ 75.000 de decese în fiecare an în Franţa. Aşa-numitele dispozitive de „inhalat” generează anumite obiceiuri în rândul tinerilor, care pot să ducă apoi la dependenţa de nicotină. Cu toate acestea, Guvernul de la Paris nu intenţionează să majoreze taxele pentru tutun în 2024 după creşterea lor din acest an”, a declarat ea pentru postul de radio RTL.

Venezuela este prima țară din America Latină care interzice țigările electronice

Din iunie 2023, Guvernul Venezuelei interzice fabricarea, depozitarea, distribuţia, circulaţia, comercializarea, importul, exportul, utilizarea, consumul, publicitatea ţigărilor electronice. Interdicția prevede și că „orice persoană” ca nu o respectă va fi supusă unor sancţiuni.

Preşedintele din Venezuela, Nicolas Maduro, a cerut ulterior autorităţilor sanitare să evalueze interzicerea totală a acestor dispozitive.

În mai 2022, Mexic a votat o aplicare mai strictă a regulilor anti-fumat.

Vânzarea de ţigări „tradiţionale”, cu o toxicitate ce a fost dovedită de mulţi ani, nu este supusă niciunei restricţii în Venezuela, însă publicitatea pentru acest tip de produse este restricționată.

Conform Raportului OECD/EU 2022, Health at a Glance 2022, adulții care folosesc zilnic sau ocazional țigări electronice sau dispozitive electronice similare au reprezentat în anul 2019 aproximativ 2% din totalul populației. Conform unui studiu realizat de INS, un procent de 19% din populația adultă fumează țigări electronice sau dispozitive electronice.