Devine interzis în România! Cei cu aceste apartamente riscă amenzi de până la 10.000 de lei

bloc de apartamente

Sursa: capital.ro

Legea prin care s-au stabilit anumite măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor a apărut relativ recent, în vara anului 2022, însă ar putea fi modificată în viitorul apropiat, potrivit unui proiect legislativ propus miercuri, 22 februarie, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA).

Cea mai importantă modificare adusă legii ar fi interzicerea închirierii locuințelor aflate în imobile încadrate în clasa I de risc seismic, adică vestitele clădiri cu bulină roșie. Nu este prima dată când această măsură este propusă, fiind inclusă și în proiectul inițial al legii, dar Parlamentul a decis, în cele din urmă, eliminarea acesteia.

„Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/ folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic Rs I”, se arată în proiectul legislativ de la MDLPA, prin care se propune modificarea Legii 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.

Amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei

Această interdicție se va aplica de la data încadrării în clasa de risc seismic Rs I și până la finalizarea lucrărilor de consolidarea a clădirii (dacă se ia o astfel de decizie). Cu alte cuvinte, dacă imobilele cu bulină roșie sunt consolidate, interdicția de închiriere dispare.

Proprietarii locuințelor care nu respectă interdicția de închiriere riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Pe de altă parte, interdicția nu se va aplica și contractelor de închiriere, comodat sau folosință a locuințelor situate în clădiri cu bulină aflate în derulare, care se vor supune legii în vigoare la data încheierii și până la expirarea termenelor contractuale.

Totodată, prin proiectul de față se interzice și organizarea ori desfășurarea de activități permanente și/ sau temporare în spațiile publice cu altă destinație decât cea de locuință, care implică aglomerări de persoane, de asemenea, tot de la data încadrării în clasa de risc seismic Rs I a clădirii și până la consolidarea acesteia.

Conform viitoarei legi, aglomerări de persoane înseamnă prezența simultană a cel puţin 50 de persoane într-o încăpere, fiecăreia dintre acestea revenindu-i o suprafață mai mică de patru m2. Nerespectarea interdicției va putea fi sancționată, și în acest caz, cu amenzi de până la 10.000 de lei.

Propunerea a fost eliminată de Parlament anul trecut

Propunerea de interzicere a închirierii locuințelor din clădirile încadrate în clasa de risc seismic Rs I nu e o noutate. Aceasta a apărut anterior și în proiectul ce a devenit, anul trecut, Legea 212/2022, însă Parlamentul a decis eliminarea ei, iar interdicția nu se aplică acum.

Menționăm că pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat, pe rând, de Guvern și de Parlament, iar ulterior promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.