Miercuri, 9 aprilie 2025, începe prohibiția generală a pescuitului în România
Prohibiția generală a pescuitului în habitatele naturale din România începe miercuri, 9 aprilie 2025, pentru protejarea resursei acvatice în perioada de reproducere. Cetățenii români vor putea pescui din nou de pe data de 8 iunie 2025, potrivit ordinului comun al Ministerului Agriculturii şi al Ministerului Mediului.
În apele care constituie frontieră de stat, prohibiția va dura doar 45 de zile. Ea se va derula între 16 aprilie – 30 mai (inclusiv) la graniţa cu Ucraina, inclusiv în Golful Musura. Prohibiția se va derula între 24 aprilie – 7 iunie (inclusiv) în celelalte zone, cu unele excepţii prevăzute de actul normativ, precum scrumbia, specie de peşte marin care urcă pe Dunăre pentru a-şi depune icrele şi care este capturată în perioada migraţiei.
Atenție! Pescuitul familial al scrumbiei în Delta Dunării este permis în perioada prohibiţiei generale în zonele aprobate prin Planul de Management al Rezervaţiei, între 9 aprilie- 19 aprilie, dacă posesorul permisului de pescuit familial foloseşte maximum două setci.
Amenzi pentru braconaj
Vă reamintim că, anul trecut, a fost adoptată Legea nr. 176/2024, care aduce modificări semnificative în domeniul reglementării pescuitului și protecției resurselor acvatice din România. Printre cele mai notabile schimbări se numără majorarea amenzilor pentru infracțiuni legate de braconaj și pescuit ilegal.
Acum, amenzile pentru braconaj sunt cuprinse între 1.000 de lei și 1.500 de lei.
Amenzi pentru pescuit în perioada de prohibiție
Amenda pentru pescuitul în perioada de prohibiție este cuprinsă între 6.000 de lei și 10.000 de lei.
Amenzi pentru pescuitul recreativ
Următoarele fapte sunt considerate contravenții și se sancționează cu amenzi cuprinse între 1.000 de lei și 1.500 de lei:
- pescuitul recreativ fără permis sau fără elemente de identificare care să ateste legalitatea activității;
- încălcarea condițiilor specificate în permisul de pescuit recreativ;
- refuzul de a prezenta permisul, licența sau autorizația la cererea autorităților competente;
- reținerea unei cantități de pește mai mare decât limita permisă, care este de 10 exemplare/zi pentru speciile de păstrăv în apele de munte sau 5 kg/zi pentru alte specii în ape din zona colinară și de șes;
- utilizarea a mai mult de 3 undițe sau 4 lansete cu două cârlige pe fiecare în apele din zona colinară și de șes, inclusiv pe cursul Dunării și în Delta Dunării.