Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că reforma privind jocurile de noroc va fi prezentată în ședința de joi a Executivului. Printre principalele măsuri se numără interzicerea operatorilor din industria jocurilor de noroc să opereze prin firme aflate în offshore-uri.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va propune reforma în domeniul jocurilor de noroc în cadrul unei ședințe programate pentru joi. Reforma va viza interzicerea companiilor care nu au sediul social în România de a desfășura activități de jocuri de noroc pe teritoriul țării.
Marcel Ciolacu a anunțat că reforma privind jocurile de noroc va fi prezentată joi
În acest context, șeful Executivului a dat ca exemplu companiile care aveau sediul prin Transnistria. El a punctat astfel că aceste companii nu vor mai putea opera în industria jocurilor de noroc în România.
„În ședința de joi voi veni cu reforma în jocurile de noroc. Nicio companie, dacă nu are sediul social în România, nu va mai putea avea această activitate pe teritoriul României”, a spus premierul.
„Este una din multele modificări”, a completat el.
Această propunere vine în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a susținut anterior importanța acestor măsuri. El a spus că păcănelele din orașe sunt cauza ale unor „nenorociri” și efecte negative asupra persoanelor cu situații financiare precare.
Proiectul de lege a stârnit însă controverse și reacții din partea industriei jocurilor de noroc. Premierul a menționat, de asemenea, că există o formă de șantaj la adresa sa. În plus sunt vizați și alți responsabili ai statului român în legătură cu acest subiect.
„În calitatea mea de prim-ministru, solicit statului român să vadă dacă vorbim de o încălcare a legii şi de un şantaj sau vorbim doar de un fenomen întâmplător”, a adăugat liderul PSD.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că s-a consultat cu experții din Ministerul Finanțelor. A fost analizată problema jocurilor de noroc pentru a identifica ce modificări trebuie aduse legii în această privință.
Ce-și propune reforma „păcănelelor”?
Reforma va interzice în primul rând operatorilor din industria jocurilor de noroc să opereze prin firme aflate în offshore-uri. De asemenea, se constituie un fond financiar destinat tratării dependenței de jocurile de noroc, acțiunilor de prevenire și educație în acest domeniu.
În plus, va impune operatorilor din industria jocurilor de noroc să ofere garanții solide pentru respectarea obligațiilor legale.
Noile reguli ce vor fi implementate vor încuraja responsabilitatea în industrie. Sunt astfel luate măsuri ce vor asigura venituri suplimentare la bugetul de stat, măsuri ce vor asigura un standard de profesionalism ridicat în rândul operatorilor de jocuri de noroc și măsuri ce vor asigura protecția sporită a jucătorilor și, implicit, familiilor acestora.