Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat, joi, 2 martie, într-o conferință la Târgu Mures, că nu vede „niciun fel de problemă” ca România să se alinieze la comportamentul Parlamentului European cu privire la interzicerea aplicaţiei chineze de clipuri video TikTok pe telefoanele angajaţilor, din motive de securitate.
Nicolae Ciucă: Nu va fi niciun fel de problemă să ne aliniem la comportamentul CE
„O asemenea decizie trebuie să se bazeze pe datele furnizate de specialiști, pe analiză de rețea și consecințe. Nu va fi niciun fel de problemă să ne aliniem la comportamentul CE și al altor țări unde prin acest canal sunt livrate elemente și mesaje care nu întotdeauna au conținutul pe care ni-l dorim, mai mult s-a ajuns acolo încât sunt folosite astfel de canale pentru dezinformare și propagandă”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Liderul Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat în aceeași conferință următoarele: „Cred ca doar Senatul României are TikTok, n-am auzit ca altă instituție să aibă. Sunt ferm convins că în perioada următoare o să avem o discuție seriosă și vom avea aceeași abordare ca întreaga UE”.
Guvernele occidentale sunt din ce în ce mai alarmate
Comisia Europeană a interzis personalului să folosească aplicația chineză TikTok din motive de securitate, în cel mai recent exemplu de tensiuni tot mai pregnante între Beijing și Occident.
Guvernele occidentale sunt din ce în ce mai alarmate de dovezile conform cărora companiile tehnologice din China ajută Partidul Comunist și serviciile sale de informații să colecteze date din întreaga lume, cu un accent deosebit pe ținte politice și de securitate de mare valoare, scrie Politico.
Guvernele occidentale sunt din ce în ce mai alarmate de dovezile conform cărora companiile tehnologice din China ajută Partidul Comunist și serviciile sale de informații să colecteze date din întreaga lume, cu un accent deosebit pe ținte politice și de securitate de mare valoare, scrie Politico.
Măsura a fost luată cu scopul de a proteja datele Comisiei
Un oficial de rang înalt a declarat pentru sursa citată că toți angajații au primit ordin joi dimineață (23 februarie) să elimine TikTok de pe dispozitivele lor oficiale. De asemenea, aceștia trebuie să elimine aplicația și de pe dispozitivele personale, dacă au instalate aplicații legate de muncă.
Alternativ, personalul Comisiei Europene pot șterge aplicațiile legate de muncă de pe telefoanele personale dacă insistă să păstreze TikTok.
„Pentru a proteja datele Comisiei și pentru a spori securitatea cibernetică a acesteia, Consiliul de administrație corporativă al CE a decis să suspende aplicația TikTok pe dispozitivele corporative și pe dispozitivele personale înscrise în serviciul de dispozitive mobile al Comisiei”, se arată în e-mailul trimis joi dimineață personalului.
Funcționarilor li se cere să dezinstaleze aplicația de partajare video „cât mai curând posibil” și înainte de 15 martie. „Începând cu 15 martie, dispozitivele cu aplicația instalată vor fi considerate neconforme cu mediul corporativ”, se arată în e-mail.