Legea va fi supusă la vot în Parlamentul European

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă (grupul Verzilor/ALE) a anunțat că legea privind restaurarea naturii va intra la vot în Parlamentul European. Aceasta prevede, printre altele, ca niciun spațiu verde să nu mai fie tăiat până în 2030.

Acesta a subliniat importanța acestei legi în contextul în care unele autorități locale și politicieni ar putea fi tentați să taie spații verzi în favoarea dezvoltării imobiliare.

„Mai mult, prevede să creștem spațiile verzi cu 5% până în 2040 și cu și mai mult până în 2050. Este foarte important, în contextul știrii pe care ați prezentat-o (protest la Cluj pentru salvarea arborilor, n.r.), pentru că am impresia că mulți dintre politicienii noștri se grăbesc să mai taie un pic, să mai ofere poate mafiei imobiliare niște spații verzi pe care să construiască. Am văzut săptămâna trecută, înainte ca Parlamentul României să se închidă, că au încercat să schimbe legea spațiilor verzi și Codul urbanistic, deci bine că vine legea asta de la Uniunea Europeană”, a adăugat Nicu Ștefănuță.

Proiectul a întâmpinat dificultăți

În acest context, el a făcut apel la presă și societatea civilă să contacteze europarlamentarii pentru a le cere să voteze în favoarea acestei legi.

„Eu îi încurajez pe toți ceilalți, pe toți colegii mei și vă încurajez și pe voi, membri ai presei și membri ai societății civile, să le scrieți europarlamentarilor să voteze pentru această lege pentru că este importantă pentru România”, spune eurodeputatul.

În ceea ce privește șansele acestui proiect, Nicu Ştefănuţă a menționat că proiectul de lege a întâmpinat unele dificultăți în comisia de mediu.

„A fost un vot la limită în comisia de mediu, unde a fost 44 la 44, deci a căzut proiectul de lege în comisia de mediu, așa că a venit la plen, însă vă garantez că Verzii europeni și toate celelalte grupuri care susțin acest proiect au făcut un lobby enorm față de colegii lor, făcându-i să înțeleagă că avem nevoie de așa ceva”, a spus acesta.

Legea va proteja populația de albine

Europarlamentarul a mai subliniat că legea are un impact crucial în conservarea albinelor, care sunt esențiale pentru polenizarea plantelor și pentru menținerea echilibrului ecologic.

„În România, de exemplu, avem populații de albine care dispar, legea asta ar ajuta să refacem și populațiile de albine, pentru că fără albine nu vom mai avea nimic ce putem produce, nu vom mai avea mâncare, nu vom mai avea hrană.

Fără spații verzi, bucureștenii vor respira betoane, sau clujenii la fel. Nu este posibil să mergem chiar așa haotic cu dezvoltarea orașelor noastre. Trebuie să ne gândim la sănătatea oamenilor, la calitatea vieții lor și, de aceea, legea asta e importantă din Parlamentul European”, a mai declarat oficialul la B1 TV.