Va fi complet interzis în România! Ordinul a fost deja semnat. Se aplică de la 1 septembrie

Ministrul Educației a semnat un ordin de ministru care prevede, printre altele, și eliminarea oricărei dispoziții care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor. Mai precis, va fi interzis ca școlile să mai ceară bani de la părinți.

De asemenea, vor fi eliminate și dispozițiile care fac referire la exmatricularea elevilor, luând în considerare că dreptul la educați este un ordin constituțional. Așadar, această măsură se va aplica doar în cadrul învățământului postliceal, care nu este obligatoriu.

Profesorii vor încheia o singură medie

Ordinul de ministru mai prevede și încheierea de către profesori a unei singure medii anual, în timp ce numărul de note la fiecare disciplină va fi de cel puțin trei ori mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei.

Această prevedere se află în noul Regulament-cadrul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, care va intra în vigoare de la 1 septembrie 2022.

În cadrul unui comunicat de presă, Ministerul Educației spune că acest nou regulament este adaptat structurii anului școlar și reglementează utilizarea catalogului electronic, cel care va fi folosit, în primă fază, în unitățile pilot.

„Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ. Modul de încheiere a situațiilor școlare: la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

Ministerul Educației a admis 61 de proiecte de digitalizare a universităților

În urma evaluării calității cererilor de finanțare de către experți evaluator externi, 61 de proiecte dintre cele 63 depuse au obținut peste 70 de puncte, iar două proiecte nu au întrunit punctajul minim prevăzut în Ghidul Solicitantului.

Dintre cele 61 de proiecte admise, 49 de proiecte aparțin unor universități de stat, iar 12 unor universități particulare, conform informațiilor transmise de Ministerul Educației într-un comunicat.

„Proiectele care au obținut cel puțin 70 de puncte vor fi finanțate în limita bugetului disponibil, în ordinea descrescătoare a punctajelor. Valoarea totală solicitată în cadrul acestui apel este de 219.574.787,55 euro”, este scris în comunicatul transmis de Ministerul Educației.

De asemenea, ministerul precizează că jalonul „Digitalizarea universităților și pregătirea acestora pentru profesiile digitale ale viitorului” presupune cel puțin 60 de granturi acordate universităților.