Fără precedent: Exmatricularea elevilor devine interzisă în România

Conform ultimelor prevederi din noul regulament al învățământului preuniversitar, elevii români nu vor mai putea fi exmatriculați. Măsura intră în vigoare chiar de luni, 5 septembrie, în toată România.

Unitățile de învățământ preuniversitar vor funcționa din această toamnă după un nou regulament care a intrat în vigoare de la 1 septembrie. Documentul prevede, între altele, că elevii nu vor mai putea fi exmatriculați, cu excepția celor care urmează învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.

„Exmatricularea nu mai este o soluție pentru elevii din învățământul de masă, ci doar pentru școlile postliceale, pentru că învățământul este obligatoriu până în clasa a douăsprezecea”, a explicat Luciana Antoci, șefa Inspectoratului Şcolar județean Iași, pentru Radio România Actualităţi.

Noul an şcolar începe luni, 5 septembrie

Anul școlar 2022-2023 începe pe 5 septembrie, mai devreme decât până acum, pentru aproximativ 3 milioane de copii. Sunt și mai multe modificări, precum eliminarea semestrelor și înlocuirea lor cu module de învățare, dar și eliminarea obligativității tezelor.

Anul școlar poate să înceapă în prezența părinților. Mininistrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat vineri că părinții pot participa la festivitățile de începere a cursurilor noului an şcolar.

În ultimii doi ani, părinții au putut doar să-și ducă părinții până la poarta școlii, fiind luate măsuri pentru a se evita aglomerația, din cauza pandemiei. Acum, festivitățile pot fi reluate în cele 17.800 de unități de învățământ din țară.

Conform ministrului Educației, 374 de unităţi de învăţământ sunt relocate, cele mai multe în Bucureşti – 36, Vaslui – 40, Constanţa şi Prahova – 18, din cauza unor lucrări de reabilitare a clădirilor şi de extindere, ale căror contracte au date de finalizare după 5 septembrie.

Structura anului școlar 2022-2023 este diferită față de anii anteriori, existând o organizare diferită, cu module în loc de semestre și noi vacanțe pentru toți elevii.
În plus, pe lângă modificarea structurii, anul școlar vine cu noi reguli privind tezele, notarea elevilor și calcularea mediilor.

Anul şcolar 2022 – 2023 are o durată de 36 de săptămâni de cursuri. Prin excepţie, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 2 iunie 2023.

Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 9 iunie 2023. Potrivit calendarului anului școlar 2022-2023, 5 septembrie este data de începere a cursurilor pentru elevii din toate județele din România. Totodată, ultima zi de cursuri va fi 16 iunie, potrivit calendarului pentru anul școlar 2022-2023.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri.

Media claselor V-VIII va fi eliminată din calculul mediei de admitere la liceu, astfel că ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională, începând din anul școlar 2022-2023.