ANPC a atras atenția asupra etichetelor nutriscore de pe produsele și alimentele din toate magazinele din țară, motivând că excluderea acestora este total echitabilă față de consumatori și că aceștia nu ar trebui să fie influențați de normele impuse de comercianți.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat luna trecută că produsele cu etichetele-semafor vor fi interzise în supermarketuri începând cu data de 1 noiembrie, ceea ce a atras panica producătorilor, a relatat Europa FM.
ANPC a transmis Asociației Marilor Rețele Comerciale o semnalare în care scrie că „nu agreează introducerea în România a acestui sistem” și a anunțat comercianții că acceptă vânzarea până la epuizare a stocurilor de produse etichetate nutriscore, dar nu mai târziu de 1 noiembrie 2022.
„Consumatorul mediu informat nu are bagajul de cunoștințe necesar pentru a lua orice decizie de tranzacționare, așa cum este ea indicată sau cum este sfătuit să o facă prin ambalarea produselor”, a afirmat Horia Constantinescu, șeful ANPC. Acesta a evidențiat că, deși mai sunt două săptămâni până la punerea în practică a deciziei, încă nu a fost stabilit un calendar cu producătorii.
Etichetarea produselor alimentare cu etichetele-semafor a rămas la alegerea producătorilor (înainte de decizia luată de ANPC de a le exclude)
„Cei din nordul țării noastre consumă cu predilecție slănină. Slănina are, la acest moment, conform nutriscore, cel puțin litera D, dacă nu dublu D sau te miri ce altă notare. Dar cetățenii din zona respectivă au nevoie de un aport mai mare caloric. Da, în general, este mai bine să mâncăm cu toții salată și pește fiert, dar asta nu înseamnă că toți cetățenii europeni trebuie să fie influențați și să ia o decizie în condițiile în care aceasta nu reprezintă o variantă oficială agreată la nivelul întregii comunități europene”, a explicat Horia Constantinescu.
Eticheta „nutriscore” sau semafor are 5 culori de la verde la roșu. Așadar, verde închis înseamnă că un produs ar fi cel mai bun, spre exemplu cerealele integrale sau legumele proaspete, iar roșu înseamnă că alimentul are foarte multe calorii și este mai puțin indicat pentru consum.
În România, etichetarea produselor alimentare cu etichetele-semafor a rămas la alegerea producătorilor. Însă a fost permisă utilizarea acestora numai după realizarea unor analize în laborator care să arate câte calorii deține produsul.
Ce spun comercianții despre decizia ANPC
„Noi nu am primit niciun fel de înștiințare. Noi înșine am făcut adresă la ANPC. Să ni se spună legea în baza căreia cine nu respectă faptul că elimină nutriscore-ul de pe etichetă săvârșește o contravenție. Înțeleg să nu fie obligatoriu, dar dacă eu vreau să informez pe consumator câte lipide, câte glucide, câte proteine, câte fibre alimentare conține un produs, de ce nu sunt lăsată în pace?”, a declarat Bibiana Stanciulov, o reprezentantă a unei companii care produce magiun.