Guvernul de la București a decis astăzi, 14 septembrie 2022, să stabilească o listă precisă a bunurilor materiale ce îi va împiedica pe cetățenii români care dețin acele bunuri să primească venitul minim de incluziune. Acest venit cuprinde ajutoarele sociale acordate familiilor și persoanelor singure aflate în dificultate financiară, precum: venitul minim garantat, alocațiile pentru susținerea familiilor sărace cu copii și ajutoarele pentru încălzire.
Românii cu un venit lunar sub 700 de lei vor beneficia de venitul minim de incluziune
Regulile privind acordarea venitului minim de incluziune se vor aplica abia de la 1 ianuarie 2024. Până atunci, însă, printr-un nou proiect de hotărâre de guvern (HG), luat în discuție chiar astăzi, 14 septembrie 2022, Guvernul de la București vrea să stabilească detaliile acordării acestui ajutor social. Mai exact, Guvernul de la București pregătește un proiect de HG pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, ce va intra în vigoare peste doi ani.
Acest venit minim de incluziune este un beneficiu de asistență socială ce va fi acordat lunar și care se va compune dintr-un ajutor social sau din două ajutoare financiare:
- ajutorul de incluziune;
- ajutorul pentru familiile sărace cu copii care frecventează o formă de învățământ;
De acest venit minim de incluziune vor putea beneficia familiile sau persoanele singure al căror venit net lunar nu depășește suma de 700 de lei.
Valoarea maximă a venitului minim de incluziune este de 275 de lei/ lună/ cap de membru de familie, însă persoanele singure de peste 65 de ani vor primi 400 de lei/ lună. Ajutorul social pentru familiile sărace cu copii poate ajunge până la 480 de lei, în funcție de structura familiei respective, veniturile sale și numărul de copii.
Românii care dețin anumite bunuri materiale nu vor mai putea beneficia de venitul minim de incluziune
Menționăm faptul că noul proiect de hotărâre de guvern (HG) stabilește ce persoane nu vor primi acest ajutor social. Pe lângă românii al căror venit lunar depășește suma de 700 de lei, nici persoanele care au în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de deținere anumite bunuri materiale nu pot beneficia de venitul minim de incluziune.
În prezent, se întocmește lista bunurilor materiale ce îi va împiedica pe cetățenii români să primească venitul minim de incluziune. Până acum, pe acea listă apar:
bunuri imobile: clădiri, alte spații locative în afara locuinței de domiciliu, precum și terenuri situate în intravilan cu suprafața de peste 1.200 mp în zona urbană şi 2.500 mp în zona rurală, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinței și a curții aferente;
bunuri mobile: mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de zece ani, cu drept de circulație pe drumurile publice; autovehicul cu drept de circulație pe drumurile publice cu o vechime mai mică de zece ani, cu excepția celor utilizate și/ sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilități; șalupe, bărci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcațiuni, cu excepția celor necesare pentru transport în cazul persoanelor care locuiesc în aria Rezervației Biosferei Delta Dunării;
depozite bancare: cel puțin unul dintre membrii familiei deține în calitate de titular, unul sau mai multe depozite bancare, a căror sumă totală este mai mare de trei ori față de valoarea câștigului salarial mediu brut (câștigul salarial mediu brut pe anul 2022 este de 6.095 de lei – Legea 318/2021).