Uniunea Europeană a anunțat, miercuri, că va interzice importurile de petrol din Rusia începând cu data de 5 decembrie.

Cu toate acestea, blocul comunitar continuă să achiziționeze încărcături importante de combustibil cu câteva luni înainte de iarnă, pe fondul unei crize energetice.

Se așteaptă ca embargoul menit să pedepsească Moscova pentru invazia sa în Ucraina să reducă aproximativ 90% din importurile de țiței rusesc în UE. Interdicția în curs de aplicare se referă la încărcăturile transportate pe nave, dar nu include petrolul transportat prin conducte, relatează Business Insider.

Europa, record la importul de baril

Europa a importat aproximativ 1 milion de barili pe zi în săptămâna care s-a încheiat la 2 septembrie – marcând un maxim al ultimelor patru săptămâni, potrivit unei analize Bloomberg bazate pe datele de urmărire a navelor.

Această cifră este, de asemenea, în creștere față de 890.000 de barili în urmă cu o lună, în august, deși a fost mult mai mică decât maximul de după invazie, de 1,28 milioane de barili pe zi în iunie, potrivit datelor publicate luni.

Se așteaptă ca UE să își încetinească achizițiile de petrol rusesc cu cel puțin o lună înainte de interdicția din 5 decembrie, pentru a asigura respectarea termenului limită, potrivit Bloomberg.

În total, livrările totale de țiței rusesc pe mare au crescut la 3,32 milioane de barili pe zi în săptămâna încheiată la 2 septembrie – cu 13% mai mult decât în urmă cu o săptămână, potrivit datelor Bloomberg. Livrările către Europa de Nord au urcat cu 20% față de săptămâna precedentă, în timp ce livrările către Asia au rămas stabile.

În special, livrările către Olanda – unde se află principalul centru de rafinare a petrolului din Europa, Amsterdam-Rotterdam-Anvers – au crescut cu 13% față de săptămâna trecută, conform raportului.

Veniturile Rusiei au crescut considerabil

Astfel, veniturile Kremlinului din taxa de export de țiței au crescut la 167 de milioane de dolari în săptămâna până pe 2 septembrie – cu 12% mai mult în săptămâna respectivă, potrivit calculelor Bloomberg, bazate pe datele Ministerului rus de Finanțe și pe datele de urmărire a navelor.

Analiza publicată de Bloomberg subliniază dependența Europei de energia rusă și provocările cu care se confruntă Europa pentru a se desprinde de petrol și gaze de la gigantul energetic. În 2021, Europa a absorbit aproximativ jumătate din produsele petroliere ale Rusiei și trei sferturi din gazele sale naturale, potrivit Administrației americane pentru informații în domeniul energiei.

Embargoul petrolier al Europei vine, de asemenea, într-un moment dificil pentru piața energetică, care se confrunta deja cu o criză de aprovizionare chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina la începutul acestui an.

Acum, UE se confruntă cu o criză energetică din cauza închiderii de către Rusia a gazoductului său de gaze naturale. Aprovizionarea cu petrol este, de asemenea, limitată.

„Piețele petroliere sunt strânse; vor rămâne strânse pentru o perioadă de timp. În ceea ce privește oferta, este un fapt foarte bine cunoscut că OPEC nu poate produce la volumele declarate, pur și simplu pentru că și capacitățile lor se epuizează.

Trebuie să vedem ce va aduce ziua de 5 decembrie, dar se pare că va fi o piață destul de volatilă, probabil pentru o perioadă de timp”, a declarat Ben van Beurden, directorul general al gigantului energetic Shell, la 28 august, potrivit S&P Global.