Devine interzis în toate magazinele din România
În curând, magazinele alimentare din România vor fi obligate să afișeze pe eticheta produselor din carne prețul lor de achiziție, atât din piața internă, cât și din piața externă.
Proiectul de lege care prevede această regulă a primit aviz favorabil în Comisia pentru Agricultură a Senatului României marți, 17 octombrie 2023.
El prevede și interzicerea comercializării cărnii sintetice obținute în laborator din celulele de la animale, plus sancțiuni contravenționale de la 20.000 lei sau chiar închiderea activității operatorului economic în culpă. Proiectul de lege va merge, acum, în plenul Senatului României, prima cameră sesizată.
Acest proiect de lege a fost inițiat de Partidul Social Democrat (PSD).
O companie germană vrea să producă carne sintetică în UE
Vă amintim că, luna trecută, o companie germană a cerut deja licenţa pentru a produce carne sintetică în Uniunea Europeană (UE). Carnea de cultură intră sub incidența Regulamentului UE privind alimentele noi. Astfel, produsul alimentar va trebui să treacă printr-un proces de aprobare riguros care va dura cel puțin 18 luni.
Industria cărnii generează 14,5% din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră. Datele vin de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. Până acum, în SUA şi în Singapore sunt câteva companii care produc carne sintetică, însă producţia în masă a cărnii sintetice ar putea apărea peste câțiva ani.
„Huber’s Butchery”, o măcelărie din Singapore, situată în enclava de lux din Dempsey, este prima măcelărie din întreaga lume care vinde carne de pui cultivată din celule animale, după ce, pe data de 19 decembrie 2020, Guvernul din Singapore a dat aprobare companiei americane Eat Just să vândă „Good Meat” (carne cultivată) pe teritoriul său.
„Good Meat” este o carne creată prin luarea celulelor de la animale, plasându-le într-un bioreactor pentru a crea carne adevărată. Universitatea Oxford a informat că se folosește cu 99% mai puțin pământ, cu 96% mai puțină apă și cu 45% mai puțină energie pentru a se fabrica carne din celule animale, comparativ cu carnea obișnuită.