Măsuri suplimentare pentru asigurarea transparența pieței agro-alimentare

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu (PSD), a evidențiat necesitatea unor măsuri suplimentare pentru a asigura transparența pieței agro-alimentare.

Într-un interviu acordat postului B1 TV, acesta a propus eliminarea refacturării, subliniind că afișarea adaosului comercial la raft nu este suficientă pentru protejarea producătorilor și consumatorilor.

Barbu a reamintit că Guvernul a adoptat în 2023 o Ordonanță pentru plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază. Datele furnizate de Consiliul Concurenței și ANAF indică un impact pozitiv al acestei măsuri. Totuși, ministrul consideră că sunt necesare reglementări suplimentare pentru a preveni practicile comerciale incorecte.

Potrivit lui, adaosurile comerciale afișate pot părea mici, dar în realitate, după încheierea contractelor, se realizează refacturări către producătorii și fermierii români. Astfel, el a subliniat că, pe lângă obligativitatea afișării adaosului comercial la raft, ar trebui interzisă și această practică de refacturare în lanțul de produse agro-alimentare.

„Noi, ca Guvern, am dat o Ordonanță privind plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază. În 2023 am emis acea Ordonanță. Din datele pe care le avem de la Consiliul Concurenței și de la ANAF, această Ordonanță și-a produs efectul.

E o măsură bună să se afișeze adaosul comercial, dar concomitent cu această măsură ar trebui luată o altă decizie privind interzicerea refacturării. Adaosurile comerciale care sunt afișate pot fi unele mici, dar în spate, după finalizarea contractelor, se face o refacturare către producătorii și fermierii români.

Cel mai important ar fi, concomitent cu afișarea adaosului comercial la raft, să se interzică și refacturarea în lanțul de produse agro-alimentare”, a declarat Florin Barbu pentru B1 TV.

Florin Barbu
Florin Barbu / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Măsurile nu vor determina comercianții să reducă prețurile

Referitor la posibilitatea ca afișarea adaosului comercial să determine comercianții să reducă prețurile, ministrul a precizat că această măsură nu va conduce automat la scăderi, însă este esențial ca retailerii să respecte cadrul legal existent.

„Nu, în primul rând mangazinele de retail ar trebui să respecte legea și Directiva 633 privind practicile comerciale neloiale – pe anumite categorii de produse adaosul comercial practicat nu trebuie să fie diferit, astfel încât toate produsele din lanțul agro-alimentar și aceeași categorie de produse să aibă același adaos practicat. Asta ar fi un pas important”.

Conform Directivei 633 privind practicile comerciale neloiale, adaosul aplicat produselor din aceeași categorie nu ar trebui să difere semnificativ.

Ministrul a respins, de asemenea, ideea că fermierii și procesatorii sunt obligați să vândă sub costul de producție. El a explicat că aceste situații apar în urma refacturărilor impuse de retaileri.

„Acest lucru nu e adevărat. Sub prețul de producție se vinde când retailerul sau alte magazine fac acea refacturare. De aceea, cred că refacturarea pe teritoriul României ar trebui să fie interzisă”.

Ce este adaosul comercial?

Adaosul comercial reprezintă o componentă esențială în stabilirea prețului de vânzare al unui produs. Acesta reflectă diferența dintre prețul final de vânzare și costul de achiziție sau de producție al bunului respectiv.

Adaosul comercial este exprimat sub formă procentuală și se aplică la costul inițial al produsului. Acest procent se adaugă la costul de achiziție sau de producție pentru a determina prețul final de vânzare.

  • Adaos Comercial = Cost de Achiziție/Producție × Procent Adaos
  • Preț de Vânzare = Cost de Achiziție/Producție + Adaos Comercial