Devine interzis în UE, inclusiv în România. Nu se va mai găsi deloc în haine, cosmetice sau în mâncare

Uniunea Europeană, Europa, UE, steag

SURSA FOTO: Dreamstime

Joi, 19 septembrie, Comisia Europeană a adoptat noi măsuri menite să protejeze sănătatea umană și mediul, prin restricționarea utilizării anumitor substanțe dăunătoare mediului. Iată despre ce este vorba. O altă decizie a venit din partea Parlamentului European şi vizează tot sănătatea populaţiei.

Decizie privind poluanții eterni. PFHxA va deveni interzis în UE

Comisia Europeană a adoptat noi măsuri menite să protejeze sănătatea umană și mediul, prin restricționarea utilizării acidului undecafluorohexanoic (PFHxA) și a substanțelor înrudite cu acesta, conform unui comunicat de presă emis de executivul comunitar.

Substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (cunoscute sub numele de „poluanți eterni” – PFAS) sunt extrem de persistente și mobile în apă, iar utilizarea lor în diverse produse reprezintă un risc inacceptabil atât pentru sănătatea umană, cât și pentru mediu.

„Restricţia va interzice utilizarea acestei „substanţe chimice pentru totdeauna”, de exemplu în textile de consum, cutii pentru pizza şi unele produse cosmetice. Normele UE ne permit să restricţionăm substanţele nocive atunci când există alternative sigure.

În beneficiul tuturor consumatorilor şi pentru o transformare ecologică a societăţii noastre”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Restricția privind PFHxA va interzice vânzarea și utilizarea acestei substanțe în diverse produse de consum, precum textilele impermeabile (de exemplu, vestele de ploaie), ambalajele alimentare (cum ar fi cutiile de pizza), amestecurile pentru consumatori (precum spray-urile impermeabile), produsele cosmetice (inclusiv cele pentru îngrijirea pielii), și în unele aplicații ale spumei de stingere a incendiilor, cum ar fi cele pentru formare și testare, fără a compromite siguranța.

Alte aplicații, cum ar fi cele din industria semiconductorilor, bateriilor sau pilelor de combustie pentru hidrogen verde, nu vor fi afectate.

SURSA FOTO: Dreamstime

Restricția va deveni oficială la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial, urmând să fie implementată treptat, cu perioade de tranziție între 18 luni și 5 ani, în funcție de utilizare, pentru a permite găsirea de alternative mai sigure.

PFAS sunt cunoscute drept „poluanți eterni” deoarece nu se descompun în mediul natural. Utilizate pe scară largă în procese industriale și produse de consum, aceste substanțe necesită o atenție deosebită din cauza numeroaselor cazuri de contaminare a solului și apei, inclusiv a apei potabile.

Importul de alimente care conțin pesticide, respins

La rândul său, Parlamentul European a respins importul de alimente care conțin reziduuri de pesticide. Utilizarea acestor substanțe este interzisă în Uniunea Europeană, iar decizia vine după ce au fost respinse două propuneri ale Comisiei Europene care ar fi permis un nivel maxim de reziduuri.

În urma acestui vot, Comisia Europeană va trebui să retragă propunerile și să prezinte un nou proiect care să reducă toate nivelurile maxime de reziduuri la valoarea standard de 0,01 mg/kg pentru toate utilizările.

Substanțele vizate includ ciprocanozolul și espirodiclofenul, care se găsesc în produse precum cereale, semințe, carne, ficat și rinichi. Alte pesticide, precum benomilul, carbendazimul și tiofanat-metilul, sunt prezente în citrice precum lămâi, lime și mandarine, conform G4Food.ro.

Parlamentul European a respins decizia Comisiei Europene referitoare la utilizarea ciprocanozolului și espirodiclofenului, cu 522 de voturi pentru obiecție, 127 împotrivă și 28 de abțineri. În cazul pesticidelor benomil, carbendazim și tiofanat-metil, 516 deputați au votat pentru obiecție, 129 au fost împotrivă, iar 27 s-au abținut. Pentru a respinge deciziile Comisiei, era necesară o majoritate absolută de cel puțin 359 de voturi.

Produsele agricole importate trebuie să respecte aceleași norme ca cele produse în UE

Rezoluțiile care însoțesc propunerea subliniază că produsele agricole importate din afara UE trebuie să respecte aceleași standarde ca și cele produse în interiorul Uniunii. Acest lucru este esențial pentru a asigura condiții de concurență echitabile și pentru a preveni riscurile pentru sănătatea cetățenilor europeni și a celor din țările producătoare.

Comisia Europeană va trebui acum să își retragă propunerile și să prezinte un nou proiect care să reducă toate nivelurile maxime de reziduuri la limita de determinare — cea mai mică cantitate detectabilă — sau la valoarea implicită de 0,01 mg/kg pentru toate utilizările. Totodată, europarlamentarii au cerut Comisiei să respingă orice solicitare de toleranță pentru import.