Viktor Orban anunță măsuri stricte pentru protejarea suveranității Ungariei

Viktor Orban a acuzat entități precum Agenția pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID) că ar fi susținut mass-media și ONG-urile din Ungaria în timpul mandatului lui Joe Biden, cu scopul de a destabiliza guvernul ungar și de a instala un executiv favorabil Bruxelles-ului, potrivit Reuters.

Premierul ungar a afirmat că rețeaua de corupție care influențează politica și presa occidentală trebuie eliminată, precizând că guvernul său va merge până la capăt în adoptarea legislației necesare, indiferent de costuri.

Orban a menționat că în ultima perioadă s-au descoperit mai multe canale prin care mass-media și ONG-urile din Ungaria au primit finanțări de sute de milioane de forinți din surse externe.

„Rețeaua de corupție care conduce întreaga lume a politicii și presei occidentale trebuie eliminată”, a indicat luni Viktor Orban, într-o intervenţie în parlamentul de la Budapesta.

Acuzații la adresa administrației Biden și a rețelei Soros

El a subliniat că noua administrație de la Washington a identificat cheltuieli de miliarde de dolari realizate de fostul guvern american pentru influențarea politică a altor state, inclusiv în Ungaria. Conform acestuia, fondurile au fost direcționate către organizații care promovează migrația, ideologiile de gen și acțiuni împotriva valorilor familiei, afectând astfel suveranitatea națională.

„Dispunem de numeroase informaţii despre acestea, dar încă avem lacune (…) Am descoperit mai multe canale prin care au alimentat cu sute de milioane de forinţi presa ungară şi ONG-urile”, a explicat premierul ungar în discursul de luni din parlament.

În acest context, Viktor Orban a propus parlamentului adoptarea unor legi care să întărească protecția împotriva acestor influențe externe, fără a oferi însă detalii specifice despre conținutul noii legislații. Totuși, potrivit publicației Magyar Nemzet, la o întâlnire cu partidul său Fidesz și cu aliații săi creștin-democrați, Orban ar fi cerut interzicerea mass-media și ONG-urilor care au beneficiat de finanțare americană în timpul administrației Biden.

„Prin urmare, propun Camerei adoptarea legilor necesare protejării suveranităţii noastre care încă lipsesc”, a indicat el.

Premierul ungar a mai susținut că rețeaua condusă de George Soros și susținută anterior de administrația Biden a pierdut influența în SUA odată cu venirea lui Donald Trump la putere, iar acum se va baza exclusiv pe sprijinul Bruxelles-ului și al contribuabililor europeni. În acest context, Viktor Orban a cerut ca toate entitățile care au beneficiat de aceste fonduri să fie interzise în Ungaria.

„Trump şi Musk au dezvăluit o reţea de corupţie politică a lui Soros şi a democraţilor care a finanţat cu miliarde de dolari mass-media şi ONG-uri, de asemenea în Ungaria, dar de acum înainte ei nu vor mai rula dolari pentru mercenarii lor din Ungaria”, a subliniat Orban.

UE, Ungaria
SURSA FOTO: Dreamstime

Precedentele legislative și reacția Bruxelles-ului

În sprijinul acestei politici, în 2023, guvernul ungar a creat Oficiul pentru Apărarea Suveranității Naționale (SZVH), o instituție care investighează presupusele ingerințe externe. Acest demers a fost criticat de opoziție și de activiști, fiind comparat cu metodele utilizate în Rusia pentru suprimarea disidenței. Deși SZVH nu are puterea de a impune sancțiuni, el publică rapoarte despre posibile influențe externe asupra Ungariei.

În februarie 2024, Comisia Europeană a demarat o procedură de sancționare împotriva Ungariei, solicitând desființarea acestui oficiu, considerat un atac la adresa libertății de exprimare și a societății civile.

Aceasta nu este prima inițiativă a guvernului condus de Viktor Orban de a controla influențele externe. În 2017, Ungaria a adoptat o lege care obliga ONG-urile finanțate din străinătate cu sume mai mari de 23.000 de euro să declare public sursele de finanțare și să fie etichetate drept „organizații finanțate din străinătate”. Legea a fost abrogată în 2021, după presiuni din partea Uniunii Europene și o decizie a Curții de Justiție a UE.