Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat joi, la finalul şedinţei de guvern, în care a fost aprobată Ordonanţa de modificare şi completare a OUG 27/2022, că tranzacţiile succesive cu energie „vor fi sancţionate dur”, ANRE putând aplica o amendă de 5% din cifra de afaceri.
Virgil Popescu spune că sancțiunile vor fi dure
„Se descurajează tranzacţiile succesive. Uitându-ne în piaţă – am mai spus acest lucru – faimoasa trecere a energiei electrice de la un furnizor la altul, de la un trader la altul şi ajunge la furnizor pentru a creşte artificial preţul energiei electrice sau al gazului natural va fi de data aceasta foarte dur sancţionată, pentru că nu este normal să avem acest tip de comportament în piaţă şi practic va fi sancţionată cu 5% din cifra de afaceri, amendă pe care acum ANRE o are la dispoziţie pentru a putea să o aplice”, a spus Virgil Popescu.
De asemenea, acesta a menţionat că Ministerul Energiei, prin membrii din adunările generale ale acţionarilor, va lua măsuri astfel încât la data de 1 noiembrie strategiile de vânzare ale companiilor să fie aprobate şi să existe o predictibilitate a preţului pe termen lung.
Schimbări în companiile unde statul e acționar
„Practic, statul, Ministerul Energiei, prin membrii din adunările generale ale acţionarilor, acolo unde statul este acţionar, va impune în aşa fel încât la data de 1 noiembrie strategiile de marketing, strategiile de vânzare ale companiilor să fie aprobate şi în aceleaşi strategii ne vom asigura să existe vânzare de la producător către industrie, către clientul final pe un termen lung, de cinci ani de zile, să existe predictibilitate a preţului.
Să nu mai existe speculaţii pe piaţă şi, de asemenea, ne vom asigura ca furnizorii şi distribuitorii să poată să îşi asigure clienţii finali şi consumul tehnologic al distribuitorilor prin contracte bilaterale. De aceea am impus acest ritm rapid, până la 1 noiembrie să existe strategii de vânzare şi ne vom asigura că în ele, prin aprobările pe care le vom da în adunările generale, se va regăsi acest mod de tranzacţionare, tocmai pentru a evita volatilitatea pieţei şi a exista un comportament normal şi un comportament predictibil, pe termen lung al actorilor din piaţă”, a mai spus Virgil Popescu.