Vești importante pentru români. Zeci de mii de pensionari ar urma să fie afectați de prevederile incluse într-un proiect de lege care este gândit la această oră de partidele aflate la putere. Asta pentru că ar urma să devină interzis cumulul pensiei cu salariul.
Circa 20.000 de români nu-şi vor mai putea cumula pensia cu salariul
Știre importantă pentru români. Coaliția de guvernare nu renunță la ideea de a interzice cumulul pensiei cu salariul în sectorul bugetar. În acest sens, partidele aflate la putere vor să depună în Parlament un act normativ explicit în acest sens.
Conform unor surse din Coaliție, proiectul ar putea să fie discutat într-o sesiune extraordinară a Parlamentului, convocată în timpul vacanței. Din primele calcule, proiectul ar afecta 20.000 de persoane, cu o economie bugetară de 200 de milioane de lei pe an, a arătat stiripesurse.ro.
Decizie privind pensiile speciale
În paralel, coaliția intenționează să stabilească săptămâna viitoare varianta finală a legii de tăiere a pensiilor speciale, în urma observațiilor primite de la Comisia Europeană. Proiectul așteaptă votul final în Camera Deputaților.
Noul premier Marcel Ciolacu a declarat joi, la discursul din ședința de plen dedicată învestirii noului cabinet, că „acest nou Guvern trebuie să își asume cu mult curaj legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat”.
„Înainte de a-mi da votul vă anunț: Susțin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari! Este singura soluție pentru a avea legitimitate, pentru a tăia apoi toate pensiile speciale”, a spus Marcel Ciolacu.
Până acum, în coaliție s-au discutat două variante referitoare la veniturile mari de la stat: interzicerea cumulului pensie – salariu de la stat şi impozitarea suplimentară a venitului care depășește salariul brut al preşedintelui ţării, menţionând că în opinia sa abordarea corectă este zona de impozitare.
„Din punctul meu de vedere, sunt cazuri în care faci cumul de pensie, dar ai o pensie de 2.000 de lei şi eşti şi portar la o Primărie. Eu nu pot lua acelui om dreptul de a munci sau de a cumula pensia cu salariul, astfel încât îşi acoperă minimum necesar familiei.
Vorbim de cumulul de salariu şi pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară. În acel moment, dacă prin acel cumul depăşeşti, de exemplu, salariul brut al preşedintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii, dacă este constituţional, să faci acest lucru, este normal să vii cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului”, a explicat liderul PSD, la Palatul Parlamentului.