Adevărul despre panourile solare. Implementarea eficientă a panourilor solare întâmpină provocări din cauza disputelor pe tema utilizării terenurilor. Italia se pregătește de adoptarea unei legi, ca parte a unui pachet de măsuri mai amplu destinat protecției sectorului agricol și al pescuitului, prin care va fi interzisă instalarea de către persoanele fizice și companii a sistemelor fotovoltaice direct pe terenurile agricole.
Adevărul despre panourile solare. Cine le declară război
Adevărul despre panourile solare. Implementarea eficientă a panourilor solare întâmpină provocări din cauza disputelor pe tema utilizării terenurilor. Italia se pregătește de adoptarea unei legi, ca parte a unui pachet de măsuri mai amplu destinat protecției sectorului agricol și al pescuitului, prin care va fi interzisă instalarea de către persoanele fizice și companii a sistemelor fotovoltaice direct pe terenurile agricole.
Dar cei preocupați de securitatea alimentară ignoră faptul că energia solară poate oferi un colac de salvare fermierilor care duc lipsă de numerar. În timp ce previziunile s-au menținut la proiecțiile unei creșteri liniare, realitatea arată o curbă exponențială, pe măsură ce costurile au scăzut.
În 2023, panourile solare au furnizat 6% din electricitatea mondială, iar BloombergNEF se așteaptă ca o capacitate de 585 gigawați să fie instalată pe parcursul anului 2024, scrie Bloomberg. Argumentele cu privire la utilizarea terenurilor prind forță în Europa și încetinesc amplasarea proiectelor fotovoltaice la scară de utilitate.
Panourile solare, o „amenințare la adresa suveranității alimentare”
În ultima vreme au apărut tensiuni între cei care dețin terenuri agricole și fermele solare. Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a declarat că panourile solare reprezintă o „amenințare la adresa suveranității alimentare”, iar guvernul a emis un decret de urgență prin care le interzice fermierilor să-și închirieze terenul dezvoltatorilor solari.
Italia se pregătește să adopte o lege, ca parte a unui pachet de măsuri mai amplu destinat protecției sectorului agricol și al pescuitului, prin care vor fi interzise instalarea sistemelor fotovoltaice direct pe terenurile agricole. Cei care speră să-și diversifice fluxurile de venituri trebuie să investească direct în infrastructură. Aceasta trebuie să aibă acum cel puțin 2,1 metri înălțime pentru a permite alimentelor să fie cultivate.
Fricțiuni similare apar în Spania, România și Țările de Jos
În Marea Britanie, secretarul pentru securitatea energetică, Claire Coutinho, a afirmat că energia solară nu ar trebui să compromită securitatea alimentară și a îndemnat consiliile locale să respingă proiectele privind amplasarea lor pe terenuri agricole de înaltă calitate. Fricțiuni similare apar în Spania, România și Țările de Jos.
Dar, potrivit Bloomberg, temerile depășesc cu mult riscurile reale pentru producția de alimente, iar încercările de a controla energia solară pot avea consecințe negative pentru fermieri. O analiză din 2022 a organizației pentru climă și energie, Carbon Brief, a constatat că panourile solare montate la sol acoperă mai puțin de 0,1% din terenul din Marea Britanie, necesitând o medie de 6 acri per megawatt.
În Țările de Jos, un fermier a instalat una dintre cele mai mari rețele agrovoltaice din Europa, după ce un proiect pilot din 2020 s-a dovedit a fi de succes. Zmeura era cultivată sub folii de plastic pentru a o proteja de condițiile meteo severe, dar fermierul a constatat că, folosind panouri solare, cultura s-a dezvoltat mai bine.
Agricultura și energia fotovoltaică se pot completa reciproc
Chiar și în cazul puțin probabil în care toate panourile solare montate la sol ar fi situate pe terenuri agricole, acestea ar acoperi aproximativ 0,41% din suprafața agricolă utilizată a țării. Având în vedere că schimbările climatice au fost identificate drept cel mai mare risc pe termen mediu și lung pentru securitatea alimentară a Regatului Unit, disputele legate de terenul agricol nu au nicio miză.
În plus, se presupune că agricultura și energia fotovoltaică nu pot exista în paralel, deși dovezile sugerează că se pot completa reciproc. Unii sunt îngrijorați de efectul fermelor solare mari asupra biodiversității, dar, din nou, aceste evoluții pot fi benefice pentru biodiversitate. Cercetările au arătat că speciile vulnerabile coexistă în mod fericit cu parcurile solare, notează publicația.